Gemeente weigert inzage in beleids­plannen over natuur


23 september 2016

Leiden, 20 september 2016

Persbericht

De gemeente Leiden weigert inzage te geven in documenten waarnaar de Partij voor de Dieren Leiden meerdere malen heeft gevraagd. Het gaat om het “Beeldkwaliteitsplan Openbaar Groen”, dat in 2015 opgesteld zou zijn en bestaat uit een Ambitieplan en een Werkplan.

Het werkplan lag voor iedereen ter inzage in de reizende tentoonstelling “Bees on tour”, die de gemeente organiseerde om inwoners van Leiden te informeren over het programma onderdeel Biodiversiteit, onderdeel van het Duurzaamheidsprogramma.

Opvragen van deze documenten stuitte op een muur van aarzelingen en bezwaren en ten slotte een botte weigering. Daarom heeft duo-raadslid Martine van Schaik deze op persoonlijke titel opgevraagd met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

“Belachelijk”, vindt Martine van Schaik. “Deze documenten geven invulling aan onze aangenomen motie “50 tinten groen” en aan het onderdeel Biodiversiteit van het programma Duurzaamheid, waarop wij hebben aangedrongen. De raad moet kunnen controleren hoe de gemeente hieraan invulling geeft.”

De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor een ecologische infrastructuur in de stad: groene corridors waarlangs planten en dieren zich kunnen verspreiden en verplaatsen. In de visie van de Partij voor de Dieren lok je zo de natuur de stad in. “Eekhoorns op de Burcht en vlinders op de Breestraat”, aldus raadslid Dick de Vos.

Tijdens de commissiebehandeling van het raadsvoorstel Openbare Ruimte Binnenstad op 25 augustus vroeg Van Schaik opnieuw hoe het college invulling denkt te geven aan de groene corridors, wat leidde tot schampere reacties van een aantal overige partijen.

“Nu blijkt dat dit plan niet alleen al bijna een jaar bestaat, maar dat het zelfs al in uitvoering is”.

Het

Gerelateerd nieuws

Oproep Leidse raad aan directeur COA: Behandel vluchtelingen als mensen

Acht van de tien partijen in de Leidse raad, waaronder de Partij voor de Dieren, hebben een brief op poten gestuurd aan COA-d...

Lees verder

Vuurwerkverbod in parken nu een feit

Partij voor de dieren is al jarenlang bezig met het vuurwerkverbod. Op onze site kun je alle artikelen hierover gemakkelijk t...

Lees verder