Leiden laat grootste kans voor Duur­zaamheid liggen


17 december 2015

De Duurzaamheidsagenda 2016-2020 en het Ambitiedocument Leiden Duurzaam 2030 laten de belangrijkste oorzaak van de uitstoot van broeikassen liggen: onze voedselconsumptie.

Zowel het college als de Leidse gemeenteraad verwierpen een motie van de Partij voor de Dieren om een samenhangende visie op Voedsel te ontwikkelen: stadslandbouw, lokale productie en vooral: het stimuleren van plantaardige voeding. Vervoer en Voedsel leveren evenveel uitstoot op, nl. 5,6 ton CO2 per huishouden per jaar, elk bijna 25%. Energiegebruik in huis 4,1%. Ook fors, maar beduidend minder dan voedsel. Het Voedingcentrum schat de bijdrage aan broeikasgassen van voedsel op 20-35%. Bij duurzame keuzes kan deze worden gehalveerd. Hier kunnen we morgen mee beginnen. Zonder dat daar techniek of grote investeringen voor nodig zijn.

De overheid kan de burger stimuleren tot duurzaam consumptiegedrag. Dat begint ermee om de burger te informeren over te maken keuzes. Wel of niet biologisch? Wel of niet halal? Kortom we hoeven vlees niet af te schaffen, maar mag het misschien wel een onsje minder zijn?

Helaas kreeg de motie alleen steun van GroenLinks, de SP, PvdA en Leefbaar Leiden. Net niet genoeg. De motie werd verworpen en dat was aanleiding voor ons om ook tegen beide raadsvoorstellen te stemmen. Ondanks de vele goede ideeen wordt het belangrijkse probleem niet aangepakt. Een gemiste kans. Lees hier de bijdrage van Dick de Vos.

Gerelateerd nieuws

PvdD Leiden blij met uitbreiding vuurwerkvrije zone

“Alle parken in Leiden vuurwerkvrij”. In 2013 was er nog geen meerderheid voor een motie met dit plan van de Partij voor de D...

Lees verder

Dierproeven de wereld uit, te beginnen in Leiden

Een jaar na de demonstratie tegen de vestiging van dierfokker InnoSer in het Leidse Bio Science Park maakt Dick de Vos de bal...

Lees verder