Krijgt Leiden een witte fiet­senplan?


18 oktober 2014

Krijgt Leiden een witte fietsenplan? Wel als het aan de Partij voor de Dieren ligt. Raadslid Dick de Vos introduceerde het idee tijdens de Algemene Beschouwingen naar aanleiding van de begroting voor 2015.

Leiden is nu al een echte fietsstad. Door de groei van de bevolking, het groeiend aantal studenten, de uitbreiding van het Biosciencepark en binnenkort de opening van de studentencampus aan de Lammenschansweg zal het aantal fietsen sterk toenemen. Dat kan tot overlast leiden, vooral in de binnenstad en rond het stationsgebied. De meeste fietsen worden alleen gebruikt voor korte verplaatsingen. De rest van de tijd staan ze ruimte in te nemen.

In veel andere steden bestaan al succesvolle fietsverhuur-systemen, gebaseerd op chiptechnologie, zoals Vélib in Parijs. Bewoners, maar ook toeristen en zakenmensen kunnen tegen lage kosten een fiets reserveren, ontgrendelen én betalen via de PC of een app op de smartphone. Invoering moet in "kennisstad Leiden moet dus niet al te moeilijk zijn en hoeft niet lang te duren.

Gerelateerd nieuws

Onduurzame vette hap met de auto

De gemeente Leiden wil McDonald's een vergunning verlenen om een McDrive te vestigen. De hele raad, met uitzondering van de P...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil hengelverbod in Leiden

Vissen ervaren net als andere dieren stress en pijn. De Partij voor de Dieren in Leiden vindt het daarom onaanvaardbaar dat v...

Lees verder