Geen Rijn­land­route om Leiden!


13 maart 2014

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en Leidse lijsttrekker Dick de Vos van de Partij voor de Dieren komen in actie tegen de desastreuze gevolgen die de Rijnlandroute zal hebben voor natuur en milieu en voor de leefbaarheid in het gebied.

De Partij voor de Dieren is voor behoud van een groen poldergebied rond Leiden en vindt aanleg van de Rijnlandroute onverantwoord. Dick de Vos: “Het groen van de Oostvlietpolder fungeert als de longen van onze dichtbebouwde stad. Een gebied waar mens en dier tot rust kunnen komen. De Oostvlietpolder moet daarom behouden blijven in de huidige vorm: een prachtig natuurgebied rijk aan weidevogels, toegankelijk voor recreanten en met weilanden, waar koeien buiten kunnen lopen”.

De Rijnlandroute heeft grote gevolgen voor het gebied. De route zal meer verkeer aantrekken, waardoor de milieuvervuiling toeneemt in de vorm van stank en fijnstofoverlast. Natuurgebieden worden gescheiden en er ontstaat versnippering. Ook wordt de leefbaarheid in de stedelijke gebieden aangetast. En dat terwijl er juist ingezet zou moeten worden op een duurzame regio, met minder autoverkeer en meer gebruik van openbaar vervoer en fiets, en met goederenvervoer over water.

In een tijd van forse bezuinigingen past geen geldverslindend en risicovol megaproject zoals de Rijnlandroute. Ecologische en sociale belangen mogen niet wijken voor economische belangen. De Partij voor de Dieren wil dat het Rijk, de provincie Zuid-Holland en de betreffende gemeenten terugkomen op het besluit om bij elkaar bijna 1 miljard euro uit te geven voor enkele luttele minuten tijdwinst.

Gerelateerd nieuws

Jaarverslag 2013

In 2013 heeft de gemeenteraadsfractie in Leiden weer een flinke impuls kunnen geven aan een wereld met minder dierenleed, min...

Lees verder

Knaagdiervrije dierenwinkels in het zonnetje

Dinsdag 11 maart ontvingen drie Leidse dierenwinkels uit handen van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en de Leidse lijsttrekker...

Lees verder