Protest tegen de Morspoort­par­keer­garage


2 maart 2012

Maandag 5 maart begint de gemeente Leiden met de kap van een aantal bomen aan de Morsweg. Deze bomen moeten plaats maken voor een tijdelijke parkeergarage: de Morspoortgarage.

De kap staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren heeft de gemeente Leiden meer dan 3000 bomen binnen de gemeentegrenzen gekapt. Hoewel de gemeente verplicht is om bomen terug te planten, komt daar in de praktijk niets van terecht. De Leidse afdeling van Milieudefensie is tegen de kap. Daarom organiseert zij maandag 5 maart een speciale actie. De lokale afdelingen van de Partij voor de Dieren, GroenLinks en DWARS en Maarten ‘t Hart ondersteunen Milieudefensie bij dit initiatief.

Op het plaats delict, het parkeerterrein aan de Morsweg, verzamelen tegenstanders van de garage zich ’s morgens om 8 uur. De bekende Leidse schrijver Maarten ’t Hart zal een speech geven, een gedicht voordragen en een jonge boom planten. Dit als protest tegen de verasfalting van Nederland. Steeds meer natuur wordt opgeofferd om snelwegen, tunnels en parkeerplaatsen aan te leggen. Ook de bouw van deze parkeergarage is daar weer een schrijnend voorbeeld van. Decennia oude bomen verdwijnen om plaats te maken voor een tijdelijke parkeergarage.

Naast Maarten ’t Hart zullen de lokale fractievoorzitters van de Partij voor de Dieren en GroenLinks aan het woord komen. Daarnaast zal ook een verrassingsactie gehouden worden.

In de ogen van de organiserende partijen is de garage in meerdere opzichten onnodig. De te bouwen parkeergarage zal miljoenen euro’s kosten. Dat geld kan, zeker in tijden van bezuinigingen, veel beter ingezet worden. Daarnaast is de Morsweg nu al één van de meest vervuilde wegen van Leiden. Tijdens de spits staat het verkeer muurvast in deze smalle straat. Dat zorgt voor een hoop luchtvervuiling in deze Leidse wijk. De bouw en exploitatie van een parkeergarage zal voor nog meer verkeer zorgen, waardoor de Morsweg nog meer wordt overbelast.

Daarnaast komt de tijdelijke garage recht tegenover de historische Morspoort te staan. Zo wordt de uitzicht op een belangrijke toeristische trekpleister verpest. Ten slotte bestaat er een prima alternatief tegen deze parkeergarage; namelijk het Stadsparkeerplan aan de Haagweg.

Gerelateerd nieuws

Jaarverslag 2011 fractie Leiden

In 2011 hield de PvdD-fractie in de gemeenteraad van Leiden zich o.a. bezig met een vuurwerk, natuur- en milieueducatie, roun...

Lees verder

Maarten 't Hart steunt protest tegen bomenkap

In de vroege morgen van maandag 5 maart hielden de Partij voor de Dieren, Milieudefensie en GroenLinks een demonstra...

Lees verder