Meldpunt 'Stop Plastic' geopend


12 april 2021

Vanaf vandaag (12 april) openen wij een meldpunt waar mensen waar mensen aangetroffen plastic of kunststof in de openbare ruimte kunnen melden. Het meldpunt is niet bedoeld voor zwerfafval, maar juist voor plastic of kunststof die door de gemeente of in opdracht van de gemeente is toegepast. Steeds vaker benaderen inwoners ons over dit soort vondsten. Ook constateren wij zelf dat deze plasticvervuiling zich steeds vaker voordoet.

Zo braken de plastic borstelharen van borstels massaal af bij het sneeuwruimen, worden wandelpaden verhardt met menggranulaat waar plastic resten in zitten en worden op meerdere locaties kunststof netjes gebruikt voor fundering of versteviging die regelmatig weer losraken. Vorige week bleken plastic ratelstrips die voorkomen dat vogels nestelen in de bomen aan de Zernikedreef los te raken. Over deze onderwerpen stelden wij ook schriftelijke vragen aan het college. Veel van het genoemde plastic komt in de natuur terecht en is schadelijk voor het milieu en dieren die het plastic voor voedsel aanzien. Uiteindelijk belandt het meeste plastic in de zee. Reden genoeg om een meldpunt te openen.

Het meldpunt ‘Stop Plastic’ is te vinden op Facebook. De melding kan gedaan worden op de pagina zelf, het liefst met een foto erbij of via een privé bericht aan de pagina. Ook kan een mail gestuurd worden naar leiden@partijvoordedieren.nl, als mensen niet via Facebook een melding willen of kunnen doen. Wij roepen iedereen op om melding te doen van gesignaleerd plastic of kunststof, zodat het college tot actie opgeroepen kan worden.

Gerelateerd nieuws

Inspiratienota voedsel ''Wat eten we dan' aangeboden aan wethouder Ashley North

Op 1 april (geen grap!) heeft onze fractievoorzitter Martine van Schaik de inspiratienota voedsel 'Wat eten we dan' overhandi...

Lees verder

Vragen over verappartementering van woningen

In het Leidsch Dagblad van 19 mei werd aandacht besteed aan het verschijnsel van ‘verappartementering’ van een woning in de V...

Lees verder