Amendement: Aandacht voor bomen in de openbare ruimte 2
De raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 27 maart 2025,
BESLUIT
Onder punt 1 lid d. Lage prioriteit (met passief reactief toezicht) als punt toe te voegen:
‘Bescherming van natuurschoon (bomen)’
Het volgende punt toe te voegen aan het einde van beslispunt 1:
‘Met dien verstande dat:
In de “Visie op Handhaving openbare ruimte 2025-2028” (Bijlage 1) in hoofdstuk 2, paragraaf 2.2 op pagina 14 onder het kopje “Overige taken”
“‘Ten slotte draagt Handhaving bij aan het tegengaan van andere vormen van vervuiling van de openbare ruimte, waaronder:” te wijzigen in:
“Ten slotte draagt Handhaving bij aan het tegengaan van aantasting van de openbare ruimte, waaronder:”
een bullet wordt toegevoegd met de volgende tekst:
‘Het signaleren en melden van schade aan bomen in de openbare ruimte.’
En daar waar verder relevant deze wijziging door te voeren.’
Harbert van der Kaap – PvdD
Thijs Vos – PS
Toelichting
In 2023 nam de raad het amendement A.23.0003.01 Aandacht voor bomen in de openbare ruimte aan, waarmee aandacht voor bomen werd toegevoegd aan het uitvoeringsprogramma handhaving. In de daaropvolgende uitvoeringsprogramma’s 2023 en 2024 werd dit concreet uitgewerkt: boa’s kregen een signalerende taak bij (dreigende) schade aan bomen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden of vandalisme. De boa’s zijn hier inmiddels voor getraind en kunnen als ogen en oren in de wijk een belangrijke rol spelen.
Bomen in de openbare ruimte zijn essentieel voor een gezonde, leefbare stad. Ze zorgen voor verkoeling, zuiveren de lucht, bevorderen biodiversiteit en bieden leefruimte aan talloze dieren. Juist in een versteende stad als Leiden is het cruciaal om bestaande bomen goed te beschermen tegen schade. Schade leidt bovendien potentieel tot hogere kosten voor de gemeente, bijvoorbeeld wanneer beschadigde bomen verzwakt en/of ziek worden en versneld moeten worden gekapt en vervangen.
In de Visie op Handhaving Openbare Ruimte 2025-2028 ontbreekt echter iedere verwijzing naar deze signaleringsrol, waardoor het risico ontstaat dat de aandacht voor schade aan bomen uit de uitvoeringspraktijk verdwijnt. Door dit punt op te nemen als lage prioriteit met passief reactief toezicht, wordt geborgd dat boa’s schade aan bomen blijven signaleren en meldingen kunnen doorzetten naar de juiste gemeentelijke ketenpartners.
Status
Aangenomen
Voor
Tegen
Wij staan voor:
Lees onze andere moties
Motie: Kansen actualisatie nota Dierenwelzijn
Lees verder