Amen­dement: Geen nieuwe banden met Nagasaki


31 maart 2016

RV 16.0008 Internationale Samenwerking
A.160008.1

De Raad van de gemeente Leiden, in vergadering bijeen op donderdag 31 maart 2016,

BESLUIT:

toe te voegen punt:

2. De banden met Nagasaki – of een andere Japanse stad – te verbreken vanwege de walvisvangst en de jaarlijkse moord op honderden dolfijnen in de baai Taji.

Toelichting
Japan vangt elk jaar honderden walvissen, onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. In werkelijkheid dienen deze voor de consumptie. Ondanks een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof gaat Japan hier gewoon mee door. De stad Nagasaki verheerlijkt de walvisvaart zelfs, namelijk in het Nagasaki Kunchi Festival, dat elke 7 jaar gehouden wordt.

Nagasaki is verder, met Wakayama, een van de twee prefecturen (provincies) waar consumptie van walvisvlees actief wordt gestimuleerd in schoolkantines, om kinderen te onderwijzen over “traditioneel voedsel”. Uit naam van diezelfde “traditie” worden in Japan jaarlijks naar schatting 20.000 dolfijnen vermoord; het bekendst is het jaarlijkse bloedbad in Taji, waar de dolfijnen worden gevangen in de baai en daar gedood (Enkele tientallen overleven het en worden vervoerd naar dolfinaria in de hele wereld.) Zie de film The Cove.

Kortom: Leiden zou geen vriendschapsbanden met een Japanse stad moeten hebben zolang deze wrede tradities nog bestaan.

Dick de Vos (Partij voor de Dieren)
Daan Sloos (Leefbaar Leiden)


Status

Verworpen

Voor

Tegen

GroenLinks, SP, CDA, Christen Unie, PvdA, D66, VVD

Lees onze andere moties

Amendement: Fietsparkeren

Lees verder

Motie: Stop het pepernotenbeleid

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer