Partij voor de Dieren in actie voor een gifvrij Leiden
Dinsdag 4 maart 2014 komt de Partij voor de Dieren in actie voor gifvrije buurten in Leiden. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand zal de wijk Nieuw Leyden symbolisch uitroepen tot gifvrije wijk, samen met gemeenteraadslid en lijstrekker Dick de Vos. Om 10:00 uur plaatsen zij een bord op het speelpleintje tussen de Pasteurstraat, Pascalstraat, Joulestraat en de Ampèrestraat.
De Partij voor de Dieren wil met de actie voor een gifvrij Leiden de aandacht vestigen op de gevaren van de onkruidbestrijdingsmiddelen in de leefomgeving. Kinderen moeten veilig kunnen spelen en ook dieren mogen niet ziek worden of sterven door het gif. De landelijke politiek heeft bepaald dat pas 1 november 2015 gestopt moet worden met het gebruik van dit middel. De partij roept de gemeente Leiden echter op om direct te stoppen met chemische onkruidbestrijding en niet pas eind 2015.
Op dit moment maakt de gemeente Leiden nog steeds gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, van fabrikant Monsanto. In Roundup zit glyfosaat, dat in toenemende mate in verband wordt gebracht met gezondheidsproblemen als onvruchtbaarheid, geboorteafwijkingen, aantastingen van het zenuwstelsel, ziekte van Parkinson en verschillende vormen van kanker. Naast de gezondheidsrisico’s voor de mens leidt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot verlies van biodiversiteit en tot steeds moeilijker te zuiveren drinkwater.
De Tweede Kamer heeft eerder ingestemd met een totaalverbod op het gebruik van glyfosaat buiten de landbouw, maar het kabinet maakt hierop allerlei uitzonderingen. Aanstaande dinsdag stemt de Kamer over moties van de Partij voor de Dieren die oproepen om de kabinetsplannen weer aan te scherpen. De Partij wil in elk geval een totaalverbod afdwingen op de verkoop aan particulieren en op het gebruik op recreatieterreinen en in siertuinen.
Ook de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren Leiden stelt het gebruik van Roundup keer op keer aan de orde. Via schriftelijke vragen, in de commissie, in de raadzaal: telkens was het antwoord van het college dat het gebruik van Roundup de beste manier van onkruidbestrijding is. Dit ondanks het groeiend aantal onderzoeken dat wijst op de gevaren van dit middel voor de gezondheid van mens en dier. In Leiden is het verzet onder burgers groot, met de petitie "Geen giftroep op de Leidse stoep" en misstanden die onmiddellijk gerapporteerd worden.
De gemeenteraad van Leiden stemde op 11 juli 2013 in grote meerderheid voor een PvdD-motie om de alternatieven voor Roundup en de daarmee gepaard gaande kosten zeer binnenkort in kaart te brengen en in principe 2014 te stoppen met chemische onkruidbestrijding. Ook de gemeente geeft maar ten dele gehoor aan de wens van de volksvertegenwoordiging: per januari 2014 is begonnen met een geleidelijke afbouw. Maar pas met ingang van 1 november 2015 zal er geen chemische onkruidbestrijding meer plaatsvinden, gelijktijdig met het landelijk verbod. Dick de Vos: "Dat duurt veel te lang, al die tijd lopen mensen en dieren dus onnodig risico op ernstige gezondheidsklachten". De Partij voor de Dieren roept Leiden dan ook op niet langer te wachten, maar het voorbeeld te volgen van andere gemeenten die uit zichzelf zijn gestopt met het spuiten van dit gevaarlijke gif.
De actie van Ouwehand en De Vos is onderdeel van de lopende campagne van de Partij voor de Dieren en omwonendenorganisatie Bollenboos tegen het grootschalige gifgebruik in Nederland, Gifklikker.nl. Dit meldpunt is opgericht omdat omwonenden die zich zorgen maken over gifgebruik in de landbouw, in de sierteelt of bij de onkruidbestrijding in steden, tot dan toe nergens terecht konden. Sinds de lancering in april vorig jaar zijn honderden meldingen gedaan door mensen die kampen met gezondheidsklachten en bezorgdheid over het gif waar zij ongevraagd aan worden blootgesteld. Over het gebruik van glyfosaat zijn veel meldingen binnen gekomen, ook vanuit Leiden. De meldingen worden later dit jaar gebundeld tot een zwartboek. Het zwartboek zal worden overhandigd aan het kabinet om de regering te manen snel het gifgebruik aan banden te leggen ter bescherming van omwonenden en passanten.
De Partij voor de Dieren vindt overigens dat wilde planten niet overal weggehaald hoeven te worden. Ze kunnen het straatbeeld verfraaien, getuige het fotoboek “Onkruid bestaat niet”, dat Dick de Vos met de bekende Leidse fotograaf Theo Westra in 2013 aan wethouder De Wit heeft aangeboden. Veel planten zijn namelijk van grote betekenis als voedselbron en schuilgelegenheid voor kleine dieren, vooral insecten.
De moties waar de Tweede Kamer a.s. dinsdag over stemt:
- Motie Ouwehand: geen glyfosaat op recreatiebedrijven
- Motie Ouwehand: geen glyfosaat in siertuinen
- Motie Ouwehand: geen uitzondering laag-risicomiddelen voor verhardingen
- Motie Ouwehand: verbod op verkoop bestrijdingsmiddelen aan particulieren
- Motie Ouwehand/Schouw: een verbod op het gebruik van glyfosaat door particulieren
Meer achtergrondinformatie:
http://leiden.partijvoordedieren.nl/gemeentefractie/raadsvragen/i/2000 http://leiden.partijvoordedieren.nl/gemeentefractie/raadsvragen/i/2698 http://leiden.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/7767/onkruid-bestaat-niet http://leiden.partijvoordedieren.nl/gemeentefractie/moties/i/2114 http://zuidholland.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/7564 www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/5312/stop-gifspuiten-bij-speelpleinen
Gerelateerd nieuws
Help de pad uit de put!
Foto: Jelger Herder / RAVON Elk jaar komen miljoenen padden, kikkers, salamanders en andere kleine dieren van honger om in...
Lees verderJaarverslag 2013
In 2013 heeft de gemeenteraadsfractie in Leiden weer een flinke impuls kunnen geven aan een wereld met minder dierenleed, min...
Lees verder