PvdD Leiden wil einde aan gratis tasjes


12 juli 2011

Leidenaren gooien per jaar 64 miljoen tasjes in de prullenbak. Tweederde daarvan gratis wordt meegegeven. Dat zijn 125.000 gratis tasjes per dag. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Unie. “Veel te veel”, zegt de Partij voor de Dieren, die in navolging van een initiatief uit Amsterdam ook in Leiden een einde wil maken aan alle gratis draagtasjes.

In het initiatiefvoorstel ‘Einde gratis draagtas’ stelt de partij voor om een gemeentelijke taks in te stellen op alle gratis draagtasjes, zoals de veelgebruikte plastic tas en de papieren tas. In andere Europese landen, zoals Frankrijk en Italië is eenzelfde ontwikkeling al langer gaande. Daar zijn plastic tassen verboden. Eerder dit jaar sprak eurocommissaris Janez Potocnik zich al uit tegen de plastic tas. Staatssecretaris Atsma volgde. Een verbod op plastic tassen wordt nu door de EU onderzocht.Volgens de Partij voor de Dieren zijn echter niet alleen plastic tasjes maar ook papieren en biologisch afbreekbare draagtasjes schadelijk voor het milieu. Dit heeft te maken met het vrijkomen van milieuvervuilende stoffen tijdens de productie, het transport van de grondstoffen en eindproducten, en het wegwerpgebruik van de tasjes. De partij ziet een verbod op plastic tassen echter niet als een oplossing, omdat de markt bij een verbod op plastic tassen overschakelt op andere materialen en het wegwerpgedrag van consumenten niet wordt aangepakt.

Fractievoorzitter Dick de Vos: ‘De productie en recycling van papier en plastic zijn slecht voor het milieu, dierenwelzijn en uiteindelijk onze gezondheid. Plastic tasjes belanden na gebruik vaak in de natuur, waar ze schade aanrichten aan het water en in de voedselketen van vele dieren terecht komen. De “plastic soep” in de oceanen zegt genoeg. Hoe vaker tassen worden hergebruikt, des te lager de milieudruk.” Ook afbreekbaar plastic is geen oplossing: dit is vaak niet echt afbreekbaar, maar valt uiteen in microscopisch kleine stukjes plastic, die door vissen worden opgegeten en in de voedselketen terechtkomen.

Raadsleden en vrijwilligers van GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben op donderdag 7 juli de Leidse grachten schoongemaakt van plastic, karton blikjes en ander zwerfvuil. “Maar het moet natuurlijk bij de bron beginnen.”, zegt Dick de Vos, anders blijft het dweilen met de kraan open.”

Een “draagtaks” op de gratis draagtas in Leiden ziet de partij als het begin van het offensief tegen plastic zwerfvuil. Mocht een heffing niet mogelijk zijn, dan roept de partij op tot een overleg tussen gemeente en winkeliers, dat ervoor moet zorgen dat het gebruik van gratis draagtassen zoveel mogelijk wordt ingeperkt. Winkeliers kunnen hier nu al aan meewerken door simpel aan de consument te vragen: “Mag het zo mee”. Uit onderzoek blijkt dat het aantal gratis verstrekte tasjes dan al met bijna de helft vermindert. “Consumenten willen dus best, nu de gemeente en de winkeliers nog.”

Gerelateerd nieuws

Jaaroverzicht Partij voor de Dieren Leiden 2010

Een overzicht van de inspanningen en resultaten van de PvdD-fractie in Leiden over 2010 (en deels 2011).

Lees verder

In Leiden meer aandacht voor dierenmishandeling

Er komt meer aandacht voor dierenmishandeling als signaal voor huiselijk geweld. Daartoe zullen onder andere dierenartsen en ...

Lees verder