Algemene Beschou­wingen Begroting 2015


16 oktober 2014

Voorzitter,

Ik heb de begroting gelezen en er komt weer geen dier in voor. Wel vaak het woord groen en nog vaker het woord duurzaamheid.

In het staatje van nieuwe initiatieven is 7 miljoen euro gereserveerd voor duurzaamheid. Hoezeer we dit ook toejuichen, echt duurzaam is het niet. Het geld komt namelijk uit de reserve van de Nuon gelden. Door niet enkel de rente-opbrengsten te gebruiken, maar de reserve zelf op te eten beperkt dit college de mogelijkheden van toekomstige generaties.

Greenwashing
En hoe duurzaam kan dit college ook zijn, met de erfenis van het vorige ‘bereikbaarheids’college nog op de rug? Het is niet verrassend dat Leiden in een recent onderzoek onderaan bungelt op het gebied van duurzaamheid. Want wat is er duurzaam aan een snelweg door de polder? Aan het bouwen van parkeergarages, aan een oostelijke Ringweg. Het Bio-sciencepark ligt op nog geen kilometer van een knooppunt van openbaar vervoer, en ligt aan het transferium. Het college excelleert in greenwashing: de inpassing van de Rijnlandroute wordt nota bene als “duurzaam” verkocht. Nou, onze kiezers trappen daar niet in.

Leiden willen een kennisstad zijn, die inzet op innovatie. Nou, laten we dat op het gebied van duurzaamheid dan eens waarmaken.

Witte fietsen
Leiden is een fietsstad. Ideaal voor korte verplaatsingen. Het stallen wordt echter een probleem. ik vraag me hardop af of Leiden niet rijp is voor een witte-fietsenplan 2.0. Veel meer leenfietsen op het Duurzaam mobiliteitscentrum, bij de studentencampussen, op het Bioscience-park, bij de 2 stations… En gratis repareren, bijv. door DZB. Met moderne chiptechnologie moet dat mogelijk zijn. Graag een reactie van het college hierop.

Initiatief: 50 tinten groen
“Leiden verbetert op alle terreinen: grijs blauw en groen. “ staat in de begroting. Wij zouden het liever willen omdraaien: eerst groen en blauw, en dan grijs. Concreet zien we graag parkeerplaatsen plaatsmaken voor speelplekken, voor parken en groene corridors, waardoor aan land geboden dieren zich door de stad kunnen verplaatsen. Kortom: liever 50 tinten groen dan 50 tinten grijs.

Wij zijn dan ook heel benieuwd naar de aangekondigde nota Beheer Beleid Groen. Of groen in de visie van het college alleen beeldkwaliteit, met andere woorden decoratie? Of is er ook aandacht is voor de ecologische aspecten van het groen?

TEEB
Groen is ook enorm belangrijk voor mensen. Veel steden hanteren al de TEEB-uitgangspunten. TEEB staat voor de Economie van Ecosystemen en Biodiversiteit. Uit tal van studies blijkt dat een groene leefomgeving een groot netto maatschappelijk rendement oplevert. Denk aan gezondheidswinst, ziekteverzuim, welbevinden, en zelfs de waarde van de directe leefomgeving. Ik zou graag zien dat ook Leiden zich aansluit bij die steden die de TEEB-methodiek hanteren bij ruimtelijke investeringen en kondig alvast een motie hierover aan.

En niet alles hoeft natuurlijk vanuit de gemeente te komen. Beloon burgers die duurzaam zijn, door bijvoorbeeld hun gemeentelijke belastingen aan te passen. Riool- en afvalstoffenheffing zouden gekoppeld moeten zijn aan gebruik. M.a.w. de vervuiler betaalt. Stimuleer burgers als ze regenopvang verzorgen op hun dak of tuin. Stimuleer het niet-betegelen van tuinen. Kopieer de regentonactie van Oegstgeest.

Vandaag werd ook bekend dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu de enorme hoeveelheid rondslingerende troep op stations gaat aanpakken. Wegwerpbekers moeten plaatsmaken voor herbruikbare koffiebekers. Dit om grondstoffen en afval te beperken. Als Leiden geen Plastic City wil worden, moet het college zich bij dit initiatief aansluiten.

Ecologische voetafdruk
Er zijn verschillende duurzaamheidslijstjes en rankings. Dan raakt een wethouder Duurzaamheid natuurlijk in verwarring. Welke index is nu waar? Hoe meten we ons succes? Er is behoefte aan een maatstaf waar we het allemaal over eens zijn, bijvoorbeeld die van de ecologische voetafdruk.

Hoe scoren de inwoners van Leiden hierop? Wat is de ecologische voetafdruk van de gemeente zelf? De Leidse Milieuraad zal hier ongetwijfeld met een goed advies komen hoe de duurzaamheidsdoelstellingen te meten. Partners als het Groene Ideecafe, IVN, Milieudefensie zullen graag helpen bij de realisatie van de groene en duurzame doelstellingen.

Interessant voor jou

Betaald parkeren, dus inzetten op autodelen!

Lees verder

Begrotingsdebat commissie Stedelijke Ontwikkeling

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer