Maiden speech in de gemeenteraad: algemene beschouwingen
Geachte leden van de Raad,
3 maart was een historische dag: De Partij voor de Dieren was de enige van de 3 nieuwe deelnemende partijen die erin slaagden om een zetel te veroveren in de Leidse gemeenteraad.
Het was tegelijk een droeve dag: op de Haarlemmerweg zijn toen meer dan 100 bomen omgezaagd terwijl dat met enige goede wil te voorkomen zou zijn geweest. Veel ervan waren 100 jaar oud en de meeste waren in elk geval ouder dan Jan Boer, die hier toch het oudste raadslid is. Het blijkt dus dat er een Partij voor de Dieren nodig is, om die zaken aan de orde te stellen die tot dusver niet door andere partijen zijn aangepakt.
De Partij voor de Dieren komt op voor dieren, natuur en milieu.
Dierenwelzijn
Uiteraard richten we ons in de eerste plaats op het welzijn van dieren. We steunen initiatieven als Kat uit de gracht, natuurlijk zijn we tegen hengelen en mogen er geen circussen met wilde dieren in Leiden optreden. Verder moeten het dierenasiel en de dierenambulance voldoende gefinancierd worden. Het zijn allemaal vanzelfsprekendheden die voortvloeien uit de wettelijke zorgplicht voor dieren, die Leiden als gemeente nu eenmaal heeft.
Maar in Leiden wonen niet alleen gezelschapsdieren, maar ook een onbekend aantal proefdieren. In het Bio Science Park namelijk. Niemand weet hoeveel er daar dagelijks sterven. Vorige sprekers noemen het Bio Science Park de trots van Leiden, maar misschien is het wel de schande van Leiden. We zullen er alert op zijn en ik kondig alvast een werkbezoek aan.
Leiden kent ook in het wild levende dieren, neem de meeuwen. Ze broeden op platte daken en leven onder andere van afval in de stad. Dat is al lang bekend en het is dan ook een van mijn verwonderpunten dat er de afgelopen jaren toch is doorgegaan met het bouwen van huizen met platte daken. Het is vragen om moeilijkheden en de dieren zijn de dupe.
Dieren in het wild hebben ruimte nodig. Wie kiest voor dieren, kiest daarom impliciet ook voor natuur, want dieren moeten ergens leven. Bomen moeten daarom extra beschermd worden en natuurlijk moet de Oostvlietpolder groen blijven en ook geen randje woningbouw krijgen. De Morspoortgarage moet er niet komen, vindt een meerderheid in de nieuwe Raad. Toch werd op de ochtend dat het college-akkoord werd gepresenteerd, begonnen met het zagen en snoeien van de bomen op het terrein. Het kon nog net voorkomen worden, maar dat lag niet aan de verantwoordelijke demissionaire wethouder. We zullen ervoor waken dat zoveel mogelijk natuur bewaard blijft en niet wordt geofferd op het altaar van de economie.
Ten slotte het milieu
Je kunt de belangen van dieren niet los zien van de belangen van mens en milieu. 50% van ons landbouwareaal wordt gebruikt voor veevoer – voor vlees dus – een product dat we niet eens nodig hebben. En dat in een tijd waar grote delen van de wereldbevolking honger lijden.
De Partij voor de Dieren is blij met de wethouder Dierenwelzijn, maar zeer teleurgesteld over de duurzaamheidsdoelstellingen in het college-akkoord. Stond er in eerdere versies nog dat Leiden klimaatneutraal zou worden, weliswaar pas in 2035, het is nu volkomen verdwenen. Terwijl de noodzaak tot een drastische omvorming van onze economie groter is dan ooit.
Mensen plegen systematische roofbouw op de natuurlijke hulpbronnen. Als gevolg daarvan is er een klimaatcrisis, een energiecrisis, een zoetwatercrisis en een voedselcrisis.
De halfzachte maatregelen die nu worden aangekondigd in het college-akkoord zijn een druppel op een gloeiende plaat. Alsof we de stoelen aan het herschikken zijn op het dek van de zinkende Titanic terwijl we ondertussen verrukt luisteren naar het spelende orkest.
Terug naar de dieren
Ik wil de nieuwe wethouder Dierenwelzijn, Frank de Wit, veel succes wensen en hem iets aanbieden, namelijk de winnende foto van onze fotowedstrijd Dieren in Winters Leiden, waarvan de 1 maart de uitreiking hebben gehad. Frank, hierbij de winnende foto voor je kamer, om je er dagelijks aan te herinneren dat er meer dieren dan mensen wonen in Leiden.
Interessant voor jou
Algemene Beschouwingen Begroting 2011
Lees verder