Buiten spelen zonder gif!
De Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van het gifgebruik bij het onkruidbeheer van gemeenten voor de gezondheid van kinderen. De partij voert daarom actie om het gebruik van gif op schoolterreinen, kinderspeelplaatsen, parken en ander openbaar groen binnen de bebouwde kom aan banden te leggen.
Tweede Kamerlid Esther Ouwehand: “Buiten spelen, in speeltuinen, parken of gewoon op straat hoort gezond te zijn. Nu heeft dat een gevaarlijk tintje door het risico dat kinderen resten van bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen.” Ouwehand heeft een voorstel ingediend om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte wettelijk te verbieden. De Tweede Kamer zal daar eind deze week over stemmen. Om haar pleidooi kracht bij te zetten voert de Partij voor de Dieren actie voor het recht voor kinderen op een gifvrije omgeving om veilig in te spelen.
Nederland kent het hoogste gifgebruik ter wereld. Niet alleen in de landbouwsector wordt volop met gif gespoten, ook binnen de bebouwde kom, bijvoorbeeld op sportterreinen, trottoirs en rond schoolpleinen en kinderspeelplaatsen, wordt veelvuldig gif gebruikt om de groei van onkruid tegen te gaan. Dat het spuiten van gif gevaarlijk is, is al heel lang bekend. Onkruidbestrijders dragen niet voor niets mondkapjes en andere beschermingsmiddelen tijdens het werken met bestrijdingsmiddelen. Wetenschappers waarschuwen dat kinderen extra kwetsbaar zijn bij blootstelling aan deze chemische stoffen, maar juist voor kinderen, die rond bespoten plaatsen buiten spelen, is niets geregeld.
Esther Ouwehand: “Kinderen kunnen bij het buiten spelen met hun blote handen in contact komen met bespoten oppervlakten. Denk maar aan knikkeren, ballen en klauteren op speeltoestellen. Ook kunnen ze miniscule gifdeeltjes inademen die nog een poos in de lucht blijven hangen als er in de buurt gespoten is. Allemaal gevaarlijk voor hun gezondheid. Toch worden in veel gemeenten nog steeds chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Op straat, in parken en zelfs rond speeltuinen en schoolpleinen. Daar moet echt een einde aan komen.”
In andere landen is het besef dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen gevaarlijk is voor de gezondheid van mens, dier, natuur en milieu al langer doorgedrongen. Gifvrije gemeenten in België, Oostenrijk en Zwitserlandlaten zien dat onkruidbeheer heel goed zonder chemische middelen kan. In Nederland is echter nauwelijks iets geregeld op dit gebied.
De Partij voor de Dieren vindt dat buiten spelen gezond moet zijn en dat kinderen recht hebben op een gifvrije woon- en speelomgeving. Daarom voert de partij actie voor een wettelijk verbod op gifgebruik op plaatsen waar kinderen spelen. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand, Provinciale Statenlid Carla van Viegen en gemeenteraadslid Dick de Vos doen dat tijdens een bezoek aan groene Speeltuin Vogelenwijk in Leiden. Ouwehand: “Deze groene speeltuin laat zien dat je helemaal geen gif nodig hebt voor het onderhoud van een fijne speelplaats voor kinderen. Dit is dus een mooi voorbeeld van hoe het wel kan. Buiten spelen zónder gif; dat willen wij voor alle kinderen in Nederland”.
Blijkens antwoorden op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren gebruikt de gemeente Leiden geen chemische bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat in het openbare groen, bij kinderboerderijen, sportvelden en bij kades. Maar de gemeente Leiden gebruikt op verharde oppervlakken nog wel Round-up, waarvan het werkzame bestanddeel glyfosaat niet onomstreden is; het zou een verhoogd risico op kanker met zich meebrengen en sterfte veroorzaken bij in het water levende organismen zoals amfibieën en vissen. Hoewel Leiden dus op de goede weg is, zou deze gemeente dus nog een extra stap kunnen maken, zonder af te wachten op landelijke regelgeving. Kinderen spelen immers nog steeds op de stoep en op straat en daar word nog wel Round-up gebruikt. Daarom stelt de Leidse fractie van de Partij voor de Dieren: "Geen glyfosaat op de straat". De actie begint om 16.15 uur bij Speeltuin Vogelenwijk, Nachtegaallaan 25, 2333 XT Leiden.
Gerelateerd nieuws
Dick de Vos beste Leidse politicus van 2010
Op de nieuwjaarsreceptie van D66 werd Dick de Vos, gemeenteraadslid in Leiden, gekozen tot beste politicus van 2010....
Lees verderJaaroverzicht Partij voor de Dieren Leiden 2010
Een overzicht van de inspanningen en resultaten van de PvdD-fractie in Leiden over 2010 (en deels 2011).
Lees verder