Niet meer baggeren in broed­seizoen


12 november 2014

Baggeren is goed voor het onderwaterleven, maar slecht voor dieren als dit in het broed- of paaiseizoen gebeurt. Zowel GroenLinks als de Partij voor de Dieren hebben er in de zomer van 2014 schriftelijke vragen over gesteld.

Op 11 november 2014 heeft de Raad een gezamenlijke motie aangenomen die het baggeren in het broedseizoen verbiedt, tenzij het strikt noodzakelijk is. Het college gaf aan, dat baggeren in het broedseizoen gebeurt omdat het goedkoper is. Een ecoloog zou vóór de baggerwerkzaamheden beginnen, de watergang controleren op nesten van watervogels. Ons bereikten signalen dat dat niet of onzorgvuldlg gebeurde. Bovendien ervaart het onderwaterleven er hinder van. Beter is bijvoorbeeld, om slechts één helft van een sloot te baggeren en later terug te komen voor de andere helft.

De Partij voor de Dieren is blij met het resultaat, maar houden het baggeren in de toekomst goed in de gaten. Volgens de Natuurkalender van het Hoogheemraadschap Rijnland mag er nu al van half maart tot eind mei alleen in uiterste noodzaak gebaggerd worden. Zijn we dus nu terug bij af? Nee, een meerderheid van de Raad onderschrijft onze zorg voor het onderwaterleven. We zullen die "uiterste noodzaak" dus kritisch volgen.

Gerelateerd nieuws

Leiden pakt plasticprobleem niet aan

In de oceanen drijft een enorme hoeveelheid plastic soep en een onbekende hoeveelheid microplastics. Dat plastic komt ergens ...

Lees verder

Geen verplichte tegenprestatie voor mensen met een uitkering

De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat mensen hun talenten kunnen ontwikkelen en benutten. Vrijwilligerswerk is on...

Lees verder