Knaag­dier­vrije dieren­winkels in het zonnetje


13 maart 2014

Dinsdag 11 maart ontvingen drie Leidse dierenwinkels uit handen van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en de Leidse lijsttrekker Dick de Vos een oorkonde en een biologische taart omdat zij gestopt zijn met de verkoop van knaagdieren en konijnen.

De Leidse dierenwinkels Elly's Beestenboel, Vivarium Stol en Eddy Bon konden er niet meer tegen, het gemak waarmee mensen 'even' een dier kwamen kopen. De drie zaken zijn gestopt met de verkoop van knaagdieren en verwijzen klanten voortaan door naar opvangcentra in de buurt. Vivarium Stol aan de Nieuwe Rijn was ruim tien jaar geleden de eerste winkel die dit besluit nam.

”Ouders komen bijvoorbeeld met een kind dat om een konijn zeurt. Die kwamen dan op zaterdag even een diertje bij me halen”, vertelt Eduard Stol, eigenaar van Vivarium Stol. “En ze hadden nauwelijks tijd om naar onze voorlichting te luisteren”. Ook Elly Sterkeboer van Elly's Beestenboel (in de Professorenwijk) en Eddy Bon van de gelijknamige winkel aan de Vollersgracht (centrum) zijn inmiddels gestopt met het verkopen van knaagdieren vanwege de vele impulsaankopen.

De Partij voor de Dieren zette de dierenwinkels in het zonnetje met een biologische taart en een oorkonde - en daagt andere dierenwinkels uit het voorbeeld van Beestenboel, Vivarium Stol en Eddy Bon te volgen. Esther Ouwehand: “Veel huisdieren worden in een opwelling aangeschaft, met alle gevolgen van dien. Eenmaal thuis worden de dieren dan slecht gehuisvest en niet goed verzorgd. Zulke dieren kwijnen weg of worden gedumpt waardoor de opvangcentra structureel uitpuilen”.

De knaagdierencentra in de regio en dierenasiel Stevenshage zijn blij met het besluit van de dierenwinkels. “Het is verschrikkelijk, we zitten overvol”, laat opvangcentrum Het Knaaghof in Rijswijk weten. Ook de Cavia- en konijnenopvang in Hillegom kan de toestroom van afgedankte dieren maar nét aan.

Dick de Vos: “Ook hier geldt weer: je moet de oorzaak van de problemen aanpakken, dus de impulsaankopen, anders blijft het dweilen met de kraan open. Waar je dan wel een dier kunt kopen? Nou, voorlopig zitten de dierenasielen en opvangcentra overvol dus dat is een theoretische vraag. Daar vertellen ze je bovendien uitvoerig over welke verzorging de dieren nodig hebben en hoe je ze moet houden. Knaagdieren kwijnen weg als ze solitair worden gehouden dus je krijgt altijd twéé dieren mee.”

Het bezoek van Ouwehand en De Vos sluit aan bij de belofte van de Partij voor de Dieren om iedere dierenwinkel die stopt met de verkoop van knaagdieren, te trakteren op een biologische taart. Esther Ouwehand heeft de afgelopen jaren al flink wat taarten uitgedeeld, in heel Nederland, want de groeiende kritiek op de dierenhandel doet steeds meer winkeliers besluiten te stoppen met de verkoop van (knaag)dieren. Zij willen niet langer meewerken aan de massale fok van konijnen en knaagdieren die leidt tot schrijnend dierenleed; een stellingname die de Partij voor de Dieren graag beloont.

Gerelateerd nieuws

Geen Rijnlandroute om Leiden!

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en Leidse lijsttrekker Dick de Vos van de Partij voor de Dieren komen in actie tegen de desas...

Lees verder

Verbeter de wereld, begin in Leiden

Lijsttrekker Dick de Vos is in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen enkele malen geïnterviewd. Niet alleen over de ...

Lees verder