Provincie verkwanselt natuur


15 mei 2012

Vandaag heeft Gedeputeerde Staten haar keus bekend gemaakt over het tracé van de Rijnlandroute: de verbindingsweg tussen de A4 en de A44. Het geplande tracé vernietigt een prachtig weidevogelgebied: een verstild stukje midden in de Randstad: een rustplaats voor mens en dier.

Op een excursie laatst wemelde het van de hazen, grutto’s en tureluurs. Die zijn straks allemaal verdwenen en dat alleen om financiele motieven. Het alternatieve tracé, dwars onder de stad, is namelijk “duurder en toekomstbestendiger”. De vraag is, welke toekomst hier dan bedoeld wordt. In elk geval een toekomst met minder natuur, minder groen, minder dieren, en meer asfalt, meer auto’s, meer milieuvervuiling.

De Partij voor de Dieren gelooft niet in oplossingen vanuit het verleden. Snelwegen en parkeergarages faciliteren het verkeer. In plaats daarvan kiezen wij voor duurzame oplossingen: meer openbaar vervoer, meer fietsroutes, meer werken vanuit huis en in de eigen woonomgeving.

Uiteraard is de Partij voor de Dieren enorm teleurgesteld in deze uitkomst. Wederom kiest de politiek hier voor geld in plaats van natuur. Met de aanleg van een snelweg gaat meer verloren dan in geld uit te drukken is.

Van de Amerikaanse Cree-indianen is een prachtige quote overgeleverd: "Pas als de laatste boom geveld, de laatste rivier vergiftigd, de laatste vis gevangen is, pas dan zullen jullie merken dat je geld niet kunt eten."

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Leiden wil stadslandbouw in leegstaande kantoren

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren te Leiden ziet stadslandbouw als nieuwe bestemming is voor de leegstaand...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil duurzame Geuzenpas voor vrijwilligers

De Leidse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren wil dat het college de mogelijkheid van een kortingspas voor vrij...

Lees verder