Partij voor de Dieren wil duurzame Geuzenpas voor vrij­wil­ligers


25 mei 2012

De Leidse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren wil dat het college de mogelijkheid van een kortingspas voor vrijwilligers gaat onderzoeken. Met deze pas zouden vrijwilligers die aangesloten zijn bij een vrijwilligersorganisatie korting kunnen krijgen bij duurzame ondernemingen. Een motie hierover is in de raadsvergadering van 25 mei aangenomen. De wethouder van sociale zaken gaat de mogelijkheid nu onderzoeken.

Vrijwilligers leveren een onschatbare bijdrage aan de samenleving; de gemeente wil dan ook het vrijwilligerswerk stimuleren. Tegelijk wil de gemeente duurzaamheid bevorderen, zoals onlangs is vastgesteld in de Duurzaamheidsnota. “Een duurzame pas combineert dus beide doelstellingen”, zegt initiatiefnemer Dick de Vos van de Partij voor de Dieren.

“De pas is bedoeld als blijk van waardering voor het werk van vrijwilligers. Dat zijn mensen die zich, net als de Geuzen , voor niets of tegen een onkostenvergoeding inzetten voor de goede zaak. Juist daarom zouden zij een logische doelgroep kunnen zijn voor duurzame bedrijven. Het genereert in elk geval meer aanloop en het is een profileringsmogelijkheid voor zowel vrijwilligersorganisaties als duurzame ondernemers.”

Het Leidse Contactpunt voor vrijwillige inzet iDoe is positief. Coördinator Paula Verstelle Verstelle ondersteunt het idee om meerdere mogelijkheden voor waardering te onderzoeken. Een kortingspas, of kortingsbonnen in een nieuw op te zetten vrijwilligersmagazine zouden daar prima in passen.

De Partij voor de Dieren vraagt niet van de gemeente om de kortingsregeling zelf te ontwikkelen, maar wil dat het college de mogelijkheden bespreekt met vrijwilligersorganisaties en eventueel deuren kan openen naar duurzame ondernemers en culturele instellingen.

Gerelateerd nieuws

Provincie verkwanselt natuur

Vandaag heeft Gedeputeerde Staten haar keus bekend gemaakt over het tracé van de Rijnlandroute: de verbindingsweg tussen de A...

Lees verder

Vragen over circus Renaissance

De Leidse gemeenteraadsfractie heeft vragen gesteld over de komst van circus Renaissance naar Leiden. Blijkens de informatie ...

Lees verder