Vragen over circus Renais­sance


12 juni 2012

De Leidse gemeenteraadsfractie heeft vragen gesteld over de komst van circus Renaissance naar Leiden. Blijkens de informatie die dit circus op zijn eigen site heeft gezet, is dit een circus van de oude stempel, waarbij olifanten, leeuwen, tijgers en zelfs koeien worden gedresseerd om kunstjes te vertonen voor het amusement van mensen.

Leiden is de op 1 na dichtstbebouwde stad van Nederland, vandaar dat circussen lang geen plek hebben kunnen vinden in de sleutelstad. CDA-wethouder De Haan heeft naar eigen zeggen drifting gezocht naar een plek. Die is nu gevonden op een niet-meer gebruikt sportveld aan de Boshuizerkade. De fractie wil weten waarom de wethouder zich zo heeft ingespannen voor een evenement dat zulke evidente dierenwelzijnsproblemen kent.

De wrede trainingsmethodes (onder andere angst en dwang), de krappe en ongeschikte huisvesting, het voortdurende transport en het ontbreken van een soortspecifieke leefomgeving een ernstige inbreuk op hun welzijn. Olifanten bijvoorbeeld staan doorgaans 17 uur per dag geketend aan een voor- en achterpoot en vertonen gemiddeld ruim 10 uur per dag afwijkend gedrag, een symptoom van chronische en ernstige stress. Voor hun dressuur worden wrede methodes gebruikt, bijvoorbeeld olifantenhaken: stokken met een scherpe metalen punt en haak die in de gevoelige huid worden gezet om te 'duwen en trekken'.

Van de Afrikaanse olifant Betty in Circus Betty is de herkomst niet bekend, maar gezien haar leeftijd (40 jaar) mag worden verondersteld ze in het wild gevangen is. Menselijk vermaak mag nooit een rechtvaardiging zijn voor het marteling, vernedering en levenslange gevangenschap van dieren.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil duurzame Geuzenpas voor vrijwilligers

De Leidse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren wil dat het college de mogelijkheid van een kortingspas voor vrij...

Lees verder

Partij voor de Dieren stelt vragen over vuurwerk in broedseizoen

Op donderdag 7 juni, tegen 22:45, werd heel Leiden onverwachts opgeschrikt door een groot vuurwerk dat zeker 15 minu...

Lees verder