Partij voor de Dieren stelt vragen over vuurwerk in broed­seizoen


12 juni 2012

Op donderdag 7 juni, tegen 22:45, werd heel Leiden onverwachts opgeschrikt door een groot vuurwerk dat zeker 15 minuten aanhield. Het bleek een vuurwerk te zijn ter gelegenheid van het 15-jarig lustrum van het Leids Universitair Medisch Centrum.

De verbazing onder nietsvermoedende buurtbewoners was groot. Honden sloegen aan, katten kropen onder het bed, kleine kinderen werden wakker. In de lucht vlogen in elk geval merels, scholeksters en meeuwen in paniek op. Het LUMC ligt tegen het Leidse Hout en het Bos van Bosman aan Begin juni zijn veel jonge vogels nog in het nest of net uitgevlogen, en dus afhankelijk van voederen door de oudervogels. De fractie Leiden heeft hierom raadsvragen gesteld aan B&W. Ze wil weten welke beoordelingscriteria de gemeente stelt: kan elk willekeurig bedrijf dat een willekeurig aantal jaren bestaat nu zomaar toestemming krijgen voor een groot vuurwerk? Pikant detail is dat de eigen oogartsen van het LUMC wijzen op de gezondheidsrisico’s voor oogletsel.

De PvdD heeft vaker raadsvragen gesteld over vuurwerk op Oud&Nieuw. Het college verweest daarbij iedere keer naar landelijke wetgeving. Hier gaat het echter om een vuurwerk midden in het jaar, in een parkachtige woonomgeving en daar moet paal en perk aan gesteld worden.

Gerelateerd nieuws

Vragen over circus Renaissance

De Leidse gemeenteraadsfractie heeft vragen gesteld over de komst van circus Renaissance naar Leiden. Blijkens de informatie ...

Lees verder

Ga niet naar circus Renaissance!

De Partij voor de Dieren in Leiden roept inwoners van Leiden en omstreken op om niet naar Circus Renaissance te gaan. Dit cir...

Lees verder