Ga niet naar circus Renais­sance!


18 juni 2012

De Partij voor de Dieren in Leiden roept inwoners van Leiden en omstreken op om niet naar Circus Renaissance te gaan. Dit circus geeft vanaf 27 juni zeven voorstellingen waarbij onder andere tijgers, koeien en een olifant moeten optreden.

“We hebben niets tegen Circus Renaissance zelf, maar wel tegen het gebruik van dieren in het circus,” zegt Martine van Schaik, voorzitter van de Leidse werkgroep van de Partij voor de Dieren. “Dieren in circussen worden wekelijks vervoerd. Zelfs bij een korte reis verblijven ze een groot deel van de dag in hun transportkooien of staan ze aan de ketting. Verder zijn de te kleine kooien, het leven in een onnatuurlijke omgeving en verveling een aantasting van het welzijn van de dieren, wat zich vaak uit in gedragsstoornissen. Daarnaast zijn de trainingsmethodes vaak pijnlijk en wreed.

Onafhankelijk onderzoek van de Universiteit Wageningen heeft aangetoond dat het welzijn van dieren in circussen ernstig wordt aangetast. De Leidse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren heeft dan ook schriftelijke vragen gesteld over de komst van het zich “nostalgisch” noemende circus.

“Het is inderdaad niet meer van deze tijd om dieren kunstjes laten doen voor het vermaak van mensen”, aldus fractievoorzitter Dick de Vos. “Steeds meer mensen beseffen dat het verkeerd en respectloos is om zo met dieren om te gaan. Circussen met dieren simpelweg verbieden op grond van dierenwelzijn kan helaas nog niet; wel kan de gemeente met een voorkeursbeleid voor diervrije circussen duidelijk maken dat zij waarde hecht aan dierenwelzijn.” De Partij voor de Dieren is voorstander van circussen met uitsluitend acrobaten, clowns en andere optredens door mensen. De Vos: “Onder andere Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben al zo’n voorkeursbeleid, Leiden nog niet. Kennelijk beseft het college niet hoeveel dierenleed er schuilgaat achter de fraaie façade van het circus.”

“Verder hebben wij vragen over de veiligheid van het circus. Om die reden heeft de gemeente Pijnacker alsnog de evenementenvergunning ingetrokken. We gaan daarover in de commissie Onderwijs en Samenleving vragen stellen.”

Lees hier ook de schriftelijke vragen die PvdD Leiden over dit circus stelde.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt vragen over vuurwerk in broedseizoen

Op donderdag 7 juni, tegen 22:45, werd heel Leiden onverwachts opgeschrikt door een groot vuurwerk dat zeker 15 minu...

Lees verder

Leiden ontmoedigt plastic ballonnen

De gemeente Leiden bij gaat evenementen en festiviteiten het oplaten van niet-afbreekbare ballonnen en ballonnen met...

Lees verder