Leiden ontmoedigt plastic ballonnen


13 oktober 2012

De gemeente Leiden bij gaat evenementen en festiviteiten het oplaten van niet-afbreekbare ballonnen en ballonnen met plastic touwtjes ontmoedigen. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde de motie van de Partij voor de Dieren hierover.

Ballonnen vormen een feestelijk gezicht, maar zijn vaak dodelijk voor dieren: vogels en (zee)dieren zien de ballonresten vaak aan voor voedsel (kwallen), waardoor ze sterven. Bijna 2% van de Noordse Stormvogels bleek ballonresten in hun maag te hebben. Vogels gebruiken de touwtjes vaak als nestmateriaal, waarin ze verstrikt kunnen raken. Stichting De Noordzee telt 4 x perjaar het afval op 4 (afgelegen) stranden langs de Nederlandse kust. Sinds 2005 is dit sterk toegenomen. Per strand werden in 2011 maar liefst 23 ballonnen per 100 meter geteld. Vooral de plastic lintjes worden veel gevonden. Het afval dat aanspoelt op het strand uit zee vormt een afspiegeling van de totale hoeveelheid afval in de Noordzee.

De Partij voor de Dieren heeft in Leiden en Rijnland al vaker aandacht gevraagd voor de plastic soep in zee, o.a. met een motie om de plastic draagzak te ontmoedigen en met vragen over microplastics.

Leiden is nu de eerste gemeente in Nederland met een ontmoedigingsbeleid tegen niet-afbreekbare ballonnen.

Gerelateerd nieuws

Ga niet naar circus Renaissance!

De Partij voor de Dieren in Leiden roept inwoners van Leiden en omstreken op om niet naar Circus Renaissance te gaan. Dit cir...

Lees verder

Wordt Leiden een duurzame stad?

Leiden moet bezuinigen. Er moet dus geschrapt worden in het aantal voorgenomen projecten in de openbare ruimte. Ze zijn wel a...

Lees verder