Wordt Leiden een duurzame stad?


1 december 2012

Leiden moet bezuinigen. Er moet dus geschrapt worden in het aantal voorgenomen projecten in de openbare ruimte. Ze zijn wel afgesproken en gepland, maar de optelsom is onbetaalbaar geworden. Welke vallen af, en welke gaan door?

Om aan willekeur te ontkomen heeft het college van B&W de Raad 4 scenario’s voorgelegd: 1. afmaken waaraan is begonnen. 2. strikt de wettelijke taken. 3. die projecten die passen in de stadsvisie: “stad van ontdekkingen”. 4 die projecten die in de eerdere 3 scenario’s voorkomen: een soort grootste gemene deler dus.

De Partij voor de Dieren kon zich in geen van de 4 scenario’s herkennen omdat in geen ervan natuur, groen en milieu prioriteit zouden krijgen. Raadslid Dick de Vos vroeg het college daarom in een motie om, naast het te kiezen scenario een lange-termijnvisie te ontwikkelen op “de duurzame stad”, een stad die 100% klimaatneutraal is, in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien, waar duurzaam gebouwd wordt, enz. Het college zegde toe in 2014, bij de behandeling van de Perspectiefnota voor 2015, met zo’n visie te komen.

De gemeenteraad van Leiden koos, heel voorspelbaar, uiteindelijk voor het 3e scenario: de stadsvisie. Welke projecten nu gaan afvallen, komt later aan de orde. De Partij voor de Dieren vroeg daarom in een motie die samen met GroenLinks werd ingediend om bij de selectie van projecten om in elk geval een duurzaamheidstoets toe te passen vanuit de ambities uit de Duurzaamheidsagenda 2012-2014. Ook deze motie werd aangenomen. Een derde motie, om groen dat door bouwprojecten verdwijnt elders in de stad te compenseren, haalde het niet.

Al met al is het streven naar duurzaamheid heel wat steviger verankerd in de plannen van het college.

Gerelateerd nieuws

Leiden ontmoedigt plastic ballonnen

De gemeente Leiden bij gaat evenementen en festiviteiten het oplaten van niet-afbreekbare ballonnen en ballonnen met...

Lees verder

Nota Dierenwelzijn Leiden: flinke stap vooruit

Een voorbeeldfunctie van de gemeente op het gebied van dierenwelzijn, stimuleren van bewustwording en kennis, erkenning van d...

Lees verder