Nota Dierenwelzijn Leiden: flinke stap vooruit
Een voorbeeldfunctie van de gemeente op het gebied van dierenwelzijn, stimuleren van bewustwording en kennis, erkenning van de eigen waarde van het dier en daarmee verbonden de expliciete eis om dierenwelzijnsbelangen af te wegen tegen conflicterende belangen. Dat zijn de uitgangspunten van de Nota Dierenwelzijn van de gemeente Leiden.
Concreet leidden die tot een aantal nieuwe en recente beleidsvoornemens die nu in samenhang werden gepresenteerd: meer stuifmeelrijke planten voor bijen, een structureel overleg tussen de gemeente en dierenwelzijnsorganisaties, dierenartsen en dierenwinkels, onderzoek naar vleermuisvriendelijke LED-verlichting, een protocol voor de opvang van zwerfdieren, aandacht voor dierenmishandeling als signaal voor huiselijk geweld, aandacht voor dieren bij rampen, een vegetarische dag, enz.
In zijn bijdrage complimenteerde gemeenteraadslid Dick de Vos de wethouder met zijn gedegen nota.
De Partij voor de Dieren had op sommige punten liever wat meer ambitie gezien: één vegetarische dag is te weinig, zelfs als symboolfunctie. We kregen er nipt een motie door om er minimaal drie van te maken, om zodoende duidelijk te maken dat de consumptie van dierlijke eiwitten ook effect heeft op het klimaat en honger in de wereld. Kritiek op de nota was er ook. Zo wil de gemeente geen eigen regels opstellen voor dierenwelzijn bij evenementen. Volgens de Partij voor de Dieren is die ruimte er wel degelijk. Ook hoeft de gemeente niet te wachten op landelijk beleid. We dienden dan ook een motie in over het verbieden van circussen met wilde dieren. Dit samen met GroenLinks (die al langer met dit onderwerp bezig is). D66 wilde zover niet gaan en daarom is de motie wat afgezwakt: voortaan zijn alleen circussen welkom met een onberispelijk dierenwelzijnsbeleid. Wel wordt "zoveel mogelijk", het Heemskerkse model gevolgd: zonder wilde dieren dus.
Een opmerkelijk punt uit de inspraak was het initiatief om een deel van Leiden tot visreservaat te maken. Daarbij wordt het onderwaterleven geinventariseerd en gaat er een hengelverbod gelden. De Leidse Hengelaarsbond zag daar wel wat in: een ideale kraamkamer voor vissen immers! Dat was voor ons een van de redenen om een motie over het visreservaat aan de SP over te laten en zelf een amendement in te dienen voor een algeheel hengelverbod voor heel Leiden. Deze werd echter alleen door GroenLinks gesteund. Ook andere moties haalden het niet, zoals een verbod op roofvogelshows, een fokverbod op kinderboerderijen, en het stoppen met vergunningen voor evenementen waar foie gras of levend gekookte kreeft wordt geserveerd.
Er blijft dus nog genoeg te werken aan meer dierenwelzijn en duurzaamheid in Leiden.
Gerelateerd nieuws
Wordt Leiden een duurzame stad?
Leiden moet bezuinigen. Er moet dus geschrapt worden in het aantal voorgenomen projecten in de openbare ruimte. Ze zijn wel a...
Lees verderJaarverslag 2012: impuls voor dierenwelzijn
2012 was een vol en succesvol jaar voor de Partij voor de Dieren in Leiden. We hebben veel bereikt op het gebied van dierenwe...
Lees verder