Snel onderwijs voor vluch­teling-kinderen


4 november 2015

De Partij voor de Dieren in Leiden vindt dat de gemeente zo snel mogelijk moet zorgen voor onderwijs aan de vluchtelingkinderen die momenteel in de noodopvang van het COA aan de Wassenaarseweg verblijven.

Tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden bleek dat de gemeente niet goed op de hoogte was van wet- en regelgeving hierover. De wethouder vertelde omwonenden dat vluchtelingkinderen in de eerste periode voor de asielaanvraag, nog geen recht hebben op onderwijs. “Dat klopt niet en het is ook niet wenselijk”, vertelt duo-raadslid Martine van Schaik. “Alle kinderen hebben recht op onderwijs. Dat staat in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Of ze nu gevlucht zijn, al een verblijfsvergunning hebben of hier geboren zijn. Het belang van het kind moet voorop staan. Kinderen moeten niet de dupe worden van de achterstanden bij de IND. Het ene kind wel toegang geven tot onderwijs en het andere kind niet, is feitelijk discriminatie.”

Ook Defence for Children, een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van het kind, maakt zich hier zorgen over. Zij wijzen onder meer op artikel 14 van de EU-Opvangrichtlijn, waarin is bepaald dat minderjarige asielzoekers recht hebben op onderwijs onder vergelijkbare omstandigheden als de eigen onderdanen van de EU-lidstaten. Toegang tot dit recht moet uiterlijk binnen drie maanden na het indienen van het asielverzoek worden verleend. Zo nodig worden er door de lidstaten voorbereidende lessen, zoals taallessen gegeven, om de toegang tot het reguliere onderwijs te vergemakkelijken.

Van Schaik: “Onderwijs is ontzettend belangrijk voor deze kinderen. Ze hebben ongelooflijk veel meegemaakt in hun nog korte leven. Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat ze weer kunnen leren, zich kunnen ontwikkelen en hun talenten kunnen benutten. Elke dag die voorbij gaat zonder zicht op onderwijs voor de kinderen, is een verloren dag. Wij roepen de wethouder op om zo snel mogelijk te komen met een passend onderwijsaanbod voor de kwetsbare kinderen.”

Gerelateerd nieuws

Geen gokhal in Leiden

De Partij voor de Dieren heeft 1 oktober 2015 tegen het voornemen gestemd om in Leiden een gokhal te vestigen. Met een stemve...

Lees verder

PvdD Leiden blij met uitbreiding vuurwerkvrije zone

“Alle parken in Leiden vuurwerkvrij”. In 2013 was er nog geen meerderheid voor een motie met dit plan van de Partij voor de D...

Lees verder