Schriftelijke Vragen: Gevonden overleden huisdieren
Indiendatum: 1 apr. 2025
Recent ontvingen wij signalen over een zeer verdrietig incident waarbij een gechipte overleden kat door de gemeente is opgehaald en vernietigd, zonder dat de eigenaar hiervan op de hoogte werd gesteld. De eigenaar heeft dit ontdekt via een buurtgenoot. Naar aanleiding van dit incident werd in de Facebookgroep ‘Vermiste/gevonden dieren regio Leiden’ een bericht gedeeld, waarop ten minste één andere persoon reageerde met een vergelijkbare ervaring. Een chip is juist bedoeld om contact met de eigenaar mogelijk te maken. Een fout is menselijk én pijnlijk, maar roept ook vragen op over de gemeentelijke omgang met gevonden overleden huisdieren.
De Partij voor de Dieren hecht grote waarde aan een respectvolle omgang met dieren – ook na hun overlijden. Huisdieren zijn voor veel mensen volwaardige gezinsleden. Een zorgvuldige, transparante en betrokken omgang met overleden huisdieren hoort daar vanzelfsprekend bij.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Delver (PvdD) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
1. Kan het college bevestigen dat een gechipt overleden huisdier vernietigd is zonder dat de eigenaar werd geïnformeerd?
2. Wat is er volgens het college misgegaan en hoe heeft het college dit verder opgepakt?
3. Heeft het college signalen dat vergelijkbare incidenten vaker zijn voorgekomen? Zo ja, hoe vaak in de afgelopen vijf jaar?
4. Worden door of namens de gemeente opgehaalde overleden huisdieren altijd geregistreerd met onder meer de vindplaats, datum en (indien aanwezig) het chipnummer? Zo nee, waarom niet?
5. Hoeveel gevonden overleden huisdieren worden jaarlijks door de gemeente opgehaald of ontvangen en in hoeveel gevallen wordt de eigenaar achterhaald en geïnformeerd?
6. Hoe lang worden overleden huisdieren bewaard, en hoe kunnen zoekende eigenaren navraag doen? Is het mogelijk om met terugwerkende kracht informatie op te vragen?
7. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat eigenaren van overleden huisdieren met een uitgelezen chip altijd actief benaderd moeten worden? Welk proces heeft het college hiervoor ingericht?
8. Indien er geen chipgegevens beschikbaar zijn, welke stappen worden dan door het college ondernomen om de eigenaar te achterhalen en te informeren?
9. Hoe verloopt de samenwerking met de dierenambulance bij het identificeren en herenigen van overleden huisdieren met hun eigenaar?
10. Worden meldingen van vermiste huisdieren (bijvoorbeeld via Amivedi of speurteams) al gekoppeld aan gevonden overleden dieren? Zo nee, is het college bereid deze mogelijkheid te verkennen?
11. Is het college bereid het proces rondom het registreren, bewaren en herenigen van overleden huisdieren met hun eigenaar te evalueren en waar mogelijk te verbeteren? Zo nee, waarom niet?
12. Op de website van de gemeente valt het wegbrengen van overleden huisdieren onder de categorie Afval. Kan het college bevestigen dat het respectvol omgaan met overleden huisdieren en hun eigenaren een verantwoordelijkheid van de gemeente is? Is het college daarom bereid de kwalificatie ‘Afval’ op de gemeentelijke website aan te passen naar een passendere en respectvollere benaming?
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke Vragen: Bodemverontreiniging met PFAS
Lees verder