Schrif­te­lijke Vragen: Bodem­ver­ont­rei­niging met PFAS


Indiendatum: 24 feb. 2025

Uit een recent artikel van het Leidsch Dagblad blijkt dat de provincie Zuid-Holland momenteel ruim 1.600 locaties onderzoekt waar de bodem mogelijk is verontreinigd met PFAS. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de vijf Zuid-Hollandse omgevingsdiensten. De gemeente Leiden is hier niet in meegenomen.  

 

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) vormen een groep veelgebruikte en door de mens gefabriceerde stoffen die meer dan 4.700 chemische stoffen omvat. PFAS hopen zich geleidelijk op in het milieu en in het menselijk lichaam en zijn zo goed als niet afbreekbaar. Ze blijven dus voor altijd aanwezig in het milieu en in ons lichaam. PFAS kunnen ernstige gezondheidsrisico's veroorzaken, zoals kanker, een verzwakt immuunsysteem en negatieve effecten op de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Het is daarom van groot belang dat er grondig onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van PFAS op risicolocaties in Leiden.  

 

Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Delver (Partij voor de Dieren) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
 

  1. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat de gezondheid van Leidenaars voorop staat en dat het belangrijk is om bodemverontreiniging goed in kaart te brengen om gezondheidsrisico’s te voorkomen? 
     

  1. Hoe geeft het college sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet invulling aan zijn verantwoordelijkheid voor een schone en veilige bodem in Leiden? 
     

  1. Heeft het college sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet onderzoek laten doen naar locaties waar PFAS mogelijk een risico vormt, zoals brandweerkazernes, moestuinen en tuinen bij woningen? Zo ja, wat zijn de resultaten? Zo nee, waarom niet? 
     

  1. Kan het college toelichten waarom Leiden niet is meegenomen in het provinciale PFAS-onderzoek dat momenteel door de vijf Zuid-Hollandse omgevingsdiensten wordt uitgevoerd? 
     

  1. Is het college bereid zich alsnog aan te sluiten bij dit provinciale onderzoek, zodat ook in Leiden een goed beeld ontstaat van mogelijke PFAS-verontreiniging? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet? 

Indiendatum: 24 feb. 2025
Antwoorddatum: 27 mrt. 2025

Met deze brief willen wij u op de hoogte stellen van het feit dat wij voorzien dat de beantwoording hiervan niet binnen de daartoe vastgestelde termijn kan worden verstuurd. Voor de beantwoording van de vragen was informatie van buiten de gemeentelijke organisatie nodig en het ophalen en afstemmen van die informatie heeft iets meer tijd gekost dan verwacht. Wij streven ernaar om u zo snel mogelijk, maar uiterlijk op 9 april aanstaande, de beantwoording toe te sturen. 

Interessant voor jou

Schriftelijke Vragen: Opvang voor mensen met dieren

Lees verder

Schriftelijke Vragen: Gevonden overleden huisdieren

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer