Schriftelijke Vragen: Opvang voor mensen met dieren
Indiendatum: 19 feb. 2025
De Partij voor de Dieren heeft gesprekken gevoerd met de Binnenvest, Rosa Manus en de GGZ over de opvang van dak- en thuislozen met dieren. Momenteel wordt de opvang van huisdieren vooral geregeld via Stichting Mendoo. Hoewel dit een waardevol initiatief is, blijkt in de praktijk dat de noodzaak om afstand te doen van hun dier voor veel mensen een grote barrière vormt om hulp te accepteren. Voor mensen die al hun huis en haard verliezen, is het scheiden van hun trouwe metgezel een extra emotionele belasting en soms zelfs een reden om noodzakelijke zorg of opvang te mijden. Tegelijkertijd is het belangrijk om ook het welzijn van het dier mee te wegen en in sommige situaties te onderzoeken wat de beste oplossing is voor zowel mens als dier.
Omdat de opvanginstanties (zoals Binnenvest en Rosa Manus) en de opname-instellingen (zoals de GGZ) elk een andere rol spelen in de hulpverlening, richt deze vraag zich specifiek op tijdelijke scheidingsmogelijkheden waarbij mensen hun dier niet definitief hoeven af te staan.
Daarnaast onderstreept de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) het wederkerigheidsprincipe, waarbij gemeenten niet alleen zorg moeten bieden, maar ook moeten bijdragen aan maatschappelijke participatie en herstel. Het faciliteren van opvangmogelijkheden voor huisdieren kan bijdragen aan dit doel door de drempel voor hulpverlening te verlagen en het welzijn van zowel mens als dier te bevorderen.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Jones (PvdD) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen over de opvang van mensen met dieren in Leiden:
- Is het bij het College bekend dat mensen opvang weigeren omdat zij hun huisdier niet op een gewenste manier kunnen onderbrengen?
- Deelt het College de opvatting dat toegankelijke opvangmogelijkheden voor huisdieren van dak- en thuislozen zowel direct als indirect het welzijn van mens én dier kunnen verbeteren?
- Heeft de gemeente gesprekken gevoerd met de Binnenvest, de GGZ, Rosa Manus of andere organisaties die langdurige opvang bieden over dit knelpunt? Zo ja, wat is de uitkomst van deze gesprekken? Zo nee, staat de gemeente ervoor open om deze gesprekken te starten en de mogelijkheden te verkennen?
- Beschikt de gemeente over een specifiek budget of beleid gericht op de opvang van dieren van mensen in nood? Zo ja, welk beleid en/of budget? Zo nee, waarom niet?'
Is het College bereid om samen met opvanginstanties alternatieve oplossingen te onderzoeken, zoals: • Het opzetten van een centraal dierenverblijf waar regelmatig bezoek mogelijk is;
• Samenwerking met lokale dierenasielen om huisdieren tijdelijk onder te brengen zonder dat afstand gedaan hoeft te worden.
• Het ontwikkelen van beleid waarin per situatie wordt gekeken naar de beste oplossing voor zowel mens als dier, waarbij ook aandacht is voor de mogelijkheid om, indien noodzakelijk, op verantwoorde wijze eigenaarschap over te dragen.
• Het verkennen van de aanpak zoals in Rotterdam, waar het Leger des Heils in samenwerking met de gemeente en de Partij voor de Dieren een pilot is gestart om opvang voor daklozen mét hun huisdieren mogelijk te maken.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke Vragen: Datamonitoring
Lees verderSchriftelijke Vragen: Bodemverontreiniging met PFAS
Lees verder