Bijdrage Bed Bad Brood


9 juli 2015

Raadsvergadering 9 juli 2015

Voorzitter,

In de 16e en vooral de 17e eeuw vluchten veel mensen uit zuidelijker landen naar het land van de vrijheid: Nederland. Hugenoten uit Frankrijk, Portugese joden... Ook Leiden nam veel vluchtelingen op. Ze brachten veel kennis mee en brachten te stad tot grote bloei.

Vandaag zijn we in een vergelijkbare situatie. Iedereen heeft het over de aanzuigende werking die zou uitgaan van de opvang van mensen die, die huis en haard verlaten om hun leven te redden.

In plaats van de aanzuigende werking zou ik het college willen wijzen op de aanduwende werking die de vluchtelingenstroom veroorzaakt. Door sommige partijen worden die neergezet als gelukzoekers.

Maar gelukzoekers, voorzitter, dat zijn de mensen die rozen kweken in het gortdroge Kenia, waar droogte heerst, mensen die de laatste vissen wegvangen voor de kust van Somalië, mensen die regenwouden platbranden om er veevoer te verbouwen.

Dat leidt tot ontwrichting van lokale economieën, met alle conflicten en oorlogen die dat tot gevolg heeft.

Geef ons heden ons dagelijks bed bad en brood. Voorzitter, ik ben er trots op dat Leiden haar traditie als “stad van vluchtelingen” hoog houdt.

Interessant voor jou

Bijdrage Algemene Beschouwingen Kaderbrief 2016-2019

Lees verder

Geen waterterras in Leiden

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer