Geen water­terras in Leiden


1 oktober 2015

Voorzitter,

Wij zijn tegen het waterterras op de historische plek waar Leiden is ontstaan: waar de Rijnarmen samenstromen.

Ik wijs op enkele tegenstrijdigheden in het collegevoorstel: Het college wil het bestaande open water handhaven en het beschermd stadsgezicht beschermen. Dus staan het college toe dat er een groot waterterras wordt gebouwd. Door de enorm vergroting van het terras is het water vanaf de Hoogstraat juist minder zichtbaar. Vanaf het water mag je er dus alleen van genieten als je een consumptie betaalt.

Het college wil een openbare loopstrook op het terras waar geen stoeltjes of tafeltjes mogen komen en waar niet mag worden aangemeerd. Tja, natúúrlijk willen de gasten pal aan het water zitten. Ik zie de politie hier niet handhavend optreden, ook niet naar aanmerende bootjes. Die heeft wel wat beters te doen. Dat betekent dat de ondernemer krijgt er gratis vierkante meters bijkrijgt.

Het college wil een zo laag mogelijk terras met zicht op de werfkelders. Dan vergeet het college de parasols. Dat zijn geen tijdelijke zonneschermen zoals wordt voorgesteld, maar aaneengesloten overkappingen, in de winter zelfs met verwarming eronder. In feite is het een luifel, het begin van een permanente aanbouw?

Het college stelt “het terras wordt uitgebreid. Dat is goed voor de groei en omzet van het bedrijf, en daarmee voor de Leidse economie en werkgelegenheid.” Er wordt dus uitzondering gemaakt op het bestemmingsplan om één enkele ondernemer te bevoordelen ten koste van andere horecaondernemers.

Voorzitter, water is in onze visie een stuk openbare ruimte die je niet mag verpatsen aan 1 ondernemer. Stel je voor dat we dat met een park zouden doen: een horecaondernemer die een stuk van de openbare groene ruimte permanent annexeert. Alle partijen zouden hierover verontwaardigd zijn.

Het water is van ons allemaal, niet van de hoogstbiedende.

Interessant voor jou

Bijdrage Bed Bad Brood

Lees verder

Bijdragen raad 1 oktober 2015

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer