Bijdrage Jonge­ren­centrum Stevenshof


18 maart 2015

Voorzitter,

We hebben eerder ingestemd met de bouw van het jongerencentrum in de Stevenshof. Een ontmoetingsplaats is goed en nodig. Wij hikken echter nu op tegen de voorgestelde marktconforme exploitatie.

Marktconform betekent conformeren aan de markt. Maar, de markt kent geen moraal, die moet de overheid inbrengen. De markt kent het recht van de sterkste, de overheid beschermt het belang van de zwakste.

De markt leidt tot een kostenspiraal; de gemeente zou maatschappelijke doelen kostendekkend moeten uitvoeren. De markt heeft als doel winstmaximalisatie, een gemeente zou moeten inzetten op maatschappelijke meerwaarde. In dit geval:

  • Meerwaarde zoals het bieden van een aansprekende tijdsbesteding voor jongeren, Meerwaarde zoals het terugdringen van overlast door hangjongeren,
  • Meerwaarde zoals het bieden van ontplooiingskansen aan jongeren

Initiatieven van maatschappelijk of cultureel belang moeten op de gemeente kunnen rekenen voor steun en onderdak. Het gemeentelijk vastgoed dient daar een rol in te spelen, en moet ingezet worden als ondersteuning om deze initiatieven tot ontplooiing te laten komen.

De gemeente is geen commerciƫle huisbaas, en hopelijk al helemaal geen huisjesmelker.

Voorzitter, nog even over die kostendekkendheid. Hoe kunnen kosten worden bespaard?

Dat kan ten eerste als jongeren het gebouw zelf helpen ontwerpen en bouwen. Dan wordt het ook hun eigen honk, en geen gelikte opgeleverde jongerenvoorziening.

Ten tweede door het gebruik van zoveel mogelijk hergebruikte materialen.

Ten derde door het pand energieneutraal te bouwen, zodat het zuinig wordt in het gebruik.

Zo worden de exploitatiekosten gedrukt, maar wordt de bouw ook een goede leerschool voor de jongeren. Kortom, een dubbel succesverhaal.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdragen Bescherming wonen, Jeugdhulp ea

Lees verder

Een duurzaamheidsagenda zonder ambitie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer