Bijdragen raad studen­ten­huis­vesting molen­bi­otoop afval­beleid


4 april 2013

SV9 Vaststelling omgevingsvergunning studentenhuisvesting Langebrug

De Partij voor de Dieren beseft dat de kamernood onder Leidse studenten hoog is. Het plan om de plek van het voormalige pand van de Sociale Dienst en de oude brandweerkazerne te benutten voor studentenhuisvesting juichen wij dan ook van harte toe.

Echter, er ligt nu een niet-amendeerbaar plan voor dat het hoogste van de vier woonblokken aan de zijde van de Ketelboetersteeg situeert. Dit plan is bovendien duidelijk in strijd met het nog maar vijf jaar geleden vastgestelde bestemmingsplan. Daarin is immers een aanzienlijk lagere bouwhoogte voorzien. Iedereen, vooral omwonenden, mag verwachten dat het bestemmingsplan richtinggevend is.

De Partij voor de Dieren is allerminst een geharnaste law & orderpartij. Maar dat het college willens en wetens voorbijgaat aan essentiële bepalingen van het bestemmingsplan, ten koste van de belangen van omwonenden, maakt dat mijn partij NIET kan instemmen met de gevraagde verklaring van geen bedenkingen.

SV 10 Verzoek ontheffing Verordening Ruimte met betrekking tot de molenbiotoop in het kader van de omgevingsvergunning Van Voorthuijsen

De Partij voor de Dieren steunt de ontheffingsaanvraag van het college bij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, bedoeld om het bouwplan voor de Van Voorthuijsenlocatie te kunnen uitvoeren.

De top van de geplande bebouwing zal langs de Willem de Zwijgerlaan in de biotoop van de Stadsmolen terechtkomen. En daardoor moesten de nabij gelegen bomen gekapt worden. Het college noemt dit met veel gevoel voor ironie: compensatie.

Een molenbiotoop heeft twee functies: het waarborgen van een vrije windvang en ervoor zorgen dat de molen goed tot zijn recht komt in het landschap. Door het kappen van die bomen staat de Stadsmolen nu eenzaam in het grauwe decor van het bedrijventerrein op de achtergrond. De bomen zijn weg, alleen de hoogspanningsmast naast de molen staat er nog. De landschappelijke functie van de molenbiotoop is daarmee totaal uit het oog verloren.

We steunen het raadsvoorstel, maar betreuren de in onze ogen totaal onnodige bomenkap.

Bijdrage Kaderstellend afvalbeleid

De PvdD is het eens met het raadsvoorstel. Het komt neer op voortzetting en uitbreiding van het bestaande beleid:

  • Dóór met gescheiden inzameling, met als doel vermindering van het restafval
  • Uitbreiden van plasticinzameling
  • Meer ondergrondse containers

Toch een paar kanttekeningen:

1. In 2015 zal het statiegeld op plastic flessen afgeschaft worden. We betreuren dit landelijke besluit, dat zal leiden tot meer verspilling van grondstoffen, meer afval en dus meer kosten voor de gemeente. Onbegrijpelijk dat de gemeente hiermee stilzwijgend heeft ingestemd en niet krachtig haar stem heeft laten horen.

2. In de nota staat weinig over het beperken en voorkómen van afval en hoe die beperking dan gestimuleerd kan worden. De nota stelt: “Preventie dient voornamelijk op landelijk of internationaal niveau aangepakt te worden.”

De huidige manier van verpakken is overdadig. Fruit, in een kartonnen bakje en dat ook nog eens ingeseald in plastic. “Tussendoortjes” voor schoolgaande kinderen: per drie verpakt in plastic, en die vervolgens in plastic en daaroverheen weer een kartonnen wikkel.

En dat alles wordt vervolgens met een gratis plastic tas aan de klant meegegeven.

Een krachtig tegengeluid is nodig tegenover deze praktijken, waar alleen verpakkingsindustrie blij mee is. We vragen of de gemeente bij de geëigende organen en overleggen het standpunt wil blijven innemen dat het voorkomen van afval prioriteit moet blijven krijgen.

Graag een reactie hierop van het college.

3. Tot slot. De ontwikkelingen in de afvalindustrie gaan snel. Afval bevat waardevolle grondstoffen. Ja, “afval is voedsel”, luidt zelfs de ondertitel van de Nederlandse vertaling van het boek “Cradle to Cradle”.

De nota sluit in de toekomst de toepassing van nascheiding niet uit en volgt daarmee de visie van de Leidse Milieuraad. Een voorgenomen contractduur van 5 jaar is dan ook zeker niet te kort. Misschien liggen hier wel kansen om te experimenteren met afval uit wijken waar niet gescheiden wordt ingezameld. Zou het college dit punt bij de onderhandelingen met afvalverwerkers willen meenemen?

Dank voor uw aandacht.

Interessant voor jou

Bijdrage debat Nota Wonen 2020

Lees verder

Bijdrage Ruimtelijke Investeringsagenda

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer