Stads­landbouw in leeg­staande kantoren


26 april 2012

Voorzitter,

We kunnen instemmen met het raadsvoorstel om de kantorenleegstand aan te pakken. Leegstand heeft een negatieve invloed op het vestigingsklimaat, de leefbaarheid en het gevoel van veiligheid. In het rapport Blaauwberg staan verschillende mogelijkheden genoemd. Een ervan willen we speciaal onder de aandacht brengen: verticale landbouw, dus de teelt van gewassen in kantoorgebouwen. Verticale landbouw is vooral geschikt voor gewassen die kwetsbaar zijn of snel bederven.

Verticale landbouw combineert verschillende voordelen: de leegstand wordt aangepakt, het is innovatief, het is duurzaam, en het schept nieuwe werkgelegenheid.

Verticale landbouw levert een bescheiden, maar innovatieve bijdrage aan het wereldvoedselprobleem. Grond wordt door de groeiende wereldbevolking nou eenmaal steeds schaarser. Sinds 2007 leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in de stad. In Nederland is dat 70%. Het gevolg is dat we ons voedsel van over de wereld te halen terwijl het ook dichtbij kan worden geproduceerd en afgenomen. Dat vergroot bovendien de binding tussen de inwoners van de stad en hun voedsel. Ideaal zou zijn als een groenteboer, supermarkt of reformwinkel zich onderin zo’n gebouw vestigt. Je loopt naar boven en plukt een verse krop sla.

Het is duurzaam: Ten eerste door de veel kortere transportafstanden binnen de stad. Dat scheelt heel wat voedselkilometers. Echte milieuwinst kan gehaald worden op het gebied van watergebruik. Binnen is beneveling mogelijk, wat veel waterzuiniger is dan sproeien, wat buiten ook nog deels wegstroomt).

Met zonnepanelen is de milieubelasting laag en dat zonder de lichtvervuiling die de kassen veroorzaken. Ziektes kunnen letterlijk buiten de deur worden gehouden, zodat er geen gif en pesticiden hoeven te worden gebruikt.

Het is daardoor ook gezond en dat het hele jaar door, want binnen kun je de beste omstandigheden creëren, 24 uur per dag.

Verticale landbouw schept ook nieuwe werkgelegenheid. Ik denk dan met name aan medewerkers van de Zijlbedrijven, die hier mogelijk nieuw werk kunnen vinden. Daarnaast komen er ook banen voor innovatieve mensen die technische oplossingen kunnen uitproberen.

Voorzitter, in New York, Londen en Chicago is “urban agriculture” al succesvol. In Nederland is in Amsterdam al ervaring opgedaan met verschillende projecten. Gisteren is in Rotterdam een project gestart. Leiden mag niet achterblijven, kan zelfs voorop lopen. We hebben zowel de biotechnologische kennis in huis, als de praktische ervaring van wiet- of hennepplantages. Hoe moeilijk kan het zijn?

Bekijk ook het interview met duo-raadslid Jeroen Schrama over verticale landbouw.

Interessant voor jou

Bijdrage Duurzaamheidsnota 2012

Lees verder

Leids college bezuinigt op alles behalve asfalt: algemene beschouwingen 2012

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer