Amen­dement: Boom­kroon­volume is belangrijk


30 november 2023

De raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 30 november 2023,

Besluit:

In de besluittekst aan punt 1 sub e toe te voegen:

‘en een toename van het boomkroonvolume’.

Toelichting:

Met het aannemen van dit amendement luidt de besluittekst punt 1 sub e als volgt:

‘Stevige vergroening en beperken van hittestress met onder meer de creatie van een groene middenberm, een toename van het aantal bomen en een toename van het boomkroonvolume.’

In het huidige plan kunnen 21 bomen niet behouden blijven en komen er 31 bomen bij. In het huidige kaderbesluit is ‘toename van het aantal bomen’ een van de kernpunten. De omvang van het bladerdek, het boomkroonvolume (BKV), zegt alleen veel meer over de hoeveelheid functies die een boom kan ‘leveren’, dan het aantal bomen dat aanwezig is. Veel gemeenten stappen daarom over naar het boomkroonvolume om iets te zeggen over hun bomenkwaliteit. De herinrichting van de Hoge Rijndijk is, wat bomen betreft, een compact en overzichtelijk project en biedt daardoor een uitgelezen kans om ook in Leiden een begin te maken met het werken met BKV. Daarmee kan ervoor worden gezorgd dat er binnen een aantal jaar voldoende schaduwgevende bomen op de Hoge Rijndijk zijn om hittestress te beperkten.

Met het BKV binnen de bomenbalans[1] wordt inzichtelijk hoeveel bomen er in een project staan, er bijkomen of verdwijnen en wat dit voor impact heeft op het totale boomkroonvolume. Het plaatsen van vier jonge bomen lijkt op het eerste gezicht positief (berekening BKV 20 m³), maar wanneer dit ten koste gaat van een grote, volwassen boom (berekening BKV 1.250 m³), resulteert dit in een aanzienlijk verlies van boomkroonvolume. Op langere termijn kan het boomkroonvolume herstellen, afhankelijk van factoren zoals groeiplaats, boomsoortkeuze en omloop. Dit benadrukt het belang van het zorgvuldig afwegen van de impact van bomenkap en -herplant op het totale boomkroonvolume op korte en lange termijn.

[1] Het BKV wordt in het Handboek Bomen 2022 gebruikt. In de tabel op bladzijde 40 wordt met referentiewaarden uitgelegd hoeveel boomkroonvolume een bepaalde boom in bladmassa (m³) groeit in 20, 40 of 60 jaar. Voor het verkrijgen of beoordelen van kengetallen die relevant zijn voor een bomenontwerp (zoals benodigde doorwortelbare ruimte, beoogde omloop en kroonvolume) is het Rekenprogramma Boommonitor beschikbaar. Ontwerpers kunnen daarmee precies uitrekenen wat de bomenbalans van het project Hoge Rijndijk is in de actuele situatie, in vergelijking met de te bereiken situatie.

Laura Delver (Partij voor de Dieren)


Status

Aangenomen

Voor

Tegen

Wij staan voor:

Lees onze andere moties

Motie: Biobased is beter

Lees verder

Motie: Groene ruimte borgen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer