Amen­dement: City Deal Gezonde en Duurzame Voed­selom­geving


11 juli 2024

De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 11 juli 2024,

Besluit:

Aan de beslispunten toe te voegen

In zowel 2024 als 2025 de lasten op programma 3 Economie met € 10.000 te verhogen voor het aansluiten van de gemeente Leiden bij de City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving en deze kosten te dekken met een onttrekking uit de concernreserve.

En de relevante overzichten in de kaderbrief 2024-2028 hierop aan te passen.


Toelichting

Onze voedselomgeving wordt steeds ongezonder. Tachtig procent van de voeding in de supermarkt valt niet binnen de schijf van vijf. In de periode 2011-2021 is het aantal verkooppunten in Leiden waar je ongezond voedsel kunt kopen met 30% toegenomen. Voedselconsumptie is slechts in kleine mate het gevolg van individuele keuzes en wordt onder meer sterk beïnvloed door onze voedselomgeving.

Gemeenten zijn verplicht om burgers te beschermen tegen gezondheidsschade als gevolg van een ongezonde voedselomgeving.

In de City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving worden interventies en instrumenten ontwikkeld om effectief in te kunnen grijpen op een overmatig aanbod van niet duurzame en ongezonde voeding rondom scholen en in winkelstraten. In de City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving wordt tevens ingezet op het verbeteren van voedselvaardigheden en -educatie.

Het van meerwaarde is om als gemeente aan te sluiten bij de City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving omdat kennis kan worden opgedaan en gedeeld en op die manier een bijdrage kan worden geleverd aan het keren van de steeds ongezonder wordende Leidse voedselomgeving. Een gezonde voedselomgeving bijdraagt aan het voorkomen en terugdringen van overgewicht en obesitas en daarmee de gezondheid van Leidenaren kan verbeteren. Een gezondere voedselomgeving niet alleen zorgt voor gezondere Leidenaren, maar ook voor minder zorgkosten.


Status

Aangenomen

Voor

Tegen