Alle Leidse parken vuur­werkvrij!


15 december 2017

We hebben weer een mooi succes geboekt: Alle Leidse parken, inclusief de Oostvlietpolder en het gebied rond dierenasiel Stevenshage, zijn vuurwerkvrij!

Op 8 november heeft de Partij voor de Dieren de gemeenteraad vragen gesteld over de vuurwerkoverlast in Leiden. Vorig jaar waren nog niet alle parken aangewezen als vuurwrerkvrije zone.

Dit jaar zullen, alle parken van de gemeentelijke website, de omgeving van het Streek-Dierentehuis Leiden Stevenshage, de openbaar toegankelijke gebieden binnen de Oostvlietpolder aangewezen worden als vuurwerkvrij.

De vuurwerkvrije zones worden op posters aangegeven, deze posters komen ook bij vuurwerkverkooppunten te hangen. De poster kun je hieronder downloaden.


Verder gaat gemeente Leiden gaat structureel vuurwerkoverlast meten via het LeidenPanel. (Het LeidenPanel is een digitaal panel bestaande uit inwoners van Leiden die een afspiegeling vormen van de Leidse bevolking. Inwoners van Leiden kunnen zo hun mening geven over diverse onderwerpen en bijdragen aan wat er gebeurt in de stad.)

Ook dit jaar krijgt de aanpak van het afsteken en opslaan van zwaar, illegaal vuurwerk in de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling weer extra aandacht, omdat het zeer gevaarlijk en hinderlijk is. ​Dit gebeurt niet alleen op lokaal niveau door bijvoorbeeld de kluisjes op middelbare scholen te conroleren, maar ook op landelijk niveau. Er worden o.a. speurhonden ingezet bij postdistibutiecentra.