Lezing amazo­ne­des­kundige


14 februari 2010

Op woensdag 17 februari 2010 geeft de wereldberoemde bioloog en natuurbeschermer Marc van Roosmalen een lezing ter gelegenheid van zijn nieuwe boek Tropenkolder. De lezing gaat over de bizarre gebeurtenissen die hem in de afgelopen jaren zijn overkomen in zijn strijd voor de biodiversiteit van het regenwoud van Brazilië. De discussie na afloop zal geleid worden door Dick de Vos van de Partij voor de Dieren, die een petitie in gang heeft gezet om Marc van Roosmalen zijn Nederlanderschap terug te geven.

De voordracht van Van Roosmalen,georganiseerd door Studium Generale, begint om 19:30 uur en vindt plaats in zaal 011 van het Lipsiusgebouw in Leiden (Cleveringaplaats 1). Aanmelden is niet nodig; iedereen is welkom. De boeken van Marc van Roosmalen zijn die avond te koop, met handtekening van de auteur.

In het Amazonegebied heeft Marc van Roosmalen de afgelopen 15 jaar niet minder dan 100 boomsoorten, 20 nieuwe apensoorten en ruim 20 andere grote boom- en bodembewonende zoogdieren ontdekt. Marc is meerdere malen onderscheiden. In het jaar 2000 riep Time Magazine samen met Ford Company hem uit tot “Held voor de Planeet”. In zijn strijd voor het behoud van het regenwoud kwam hij door zijn biodiversiteitonderzoek onherroepelijk in conflict met de houtboeren, grondspeculanten, sojaboeren en illegale dierenhandelaars. Keer op keer heeft hij erop gewezen dat het regenwoud wordt vernietigd, o.a. voor de verbouw van soja-veevoer. Nederland is na de VS de grootste importeur van soja, dat hier als varkensvoer wordt geïmporteerd.

In 2007 werd hij op beschuldiging van “misdaden tegen de natuur” gevangen genomen en in een politiek proces veroordeeld op grond van biopiraterij – iets waartegen hij juist altijd heeft gestreden. Hoewel vrijgesproken, is Marc in 2008, toen het OM bij het Opperste Gerechtshof in Brasilia tegen zijn vrijspraak in beroep gegaan is, op de laatste dag dat zijn Nederlandse paspoort geldig was naar Nederland gevlucht. Officieel is Marc geen Nederlander, omdat hij het Nederlanderschap automatisch zou hebben verloren toen hij de Braziliaanse nationaliteit aannam – een voorwaarde om een aanstelling te krijgen in Brazilië. Momenteel is hij in afwachting van een beslissing van het Ministerie van Justitie, om hem zijn Nederlanderschap terug te geven.

Naar aanleiding van zijn situatie hebben Krista van Velzen (SP) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) Kamervragen aan de minister gesteld. Op 15 februari zullen Dick de Vos en Marianne Stolp, twee actieve leden van de Partij voor de Dieren, een petitie met de handtekening van 3100 sympathisanten aan de Minister van Justitie overhandigen. Daarin wordt de minister gevraagd om Marc van Roosmalen te rehabiliteren en hem ereburger van Nederland te maken.

Gerelateerd nieuws

Morspoortgarage onnodig

De Partij voor de Dieren heeft gedurende twee weken het aantal geparkeerde auto's geteld op het parkeerterrein Morspoort op v...

Lees verder

Dick de Vos uit ludiek kritiek op achteruitkijkspiegel politiek

Dick de Vos, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in Leiden, overhandigde tijdens het Milieudebat een achteruitkijkspieg...

Lees verder