Maaien met aanhou­dende warmte en droogte?


1 juni 2020

Eind mei 2020 werden wij erop gewezen dat er gele, verdroogde grasvelden ook tijdens de aanhoudende droogte van nu, wekelijks gemaaid worden met zware maaimachines, met stofwolken en kapotgereden gras tot gevolg. Door te maaien met het huidige warme en aanhoudend droge weer houdt het gras minder vocht vast en is het slechter bestand tegen de hitte. Hierdoor droogt het nog sneller uit en vergeelt het gras nog sterker.

Het huidige intensieve maaibeleid kan schadelijk zijn voor het gras, de biodiversiteit en onnodig maaien lijkt ook nog eens een verspilling van gemeentelijke gelden.

Wij pleiten daarom voor een maaibeleid dat is afgestemd op de situatie en waarbij de maaifrequentie wordt aangepast aan de weersomstandigheden. Een eerste stap hierin kan zijn door ten tijde van droogte de maaifrequentie te verlagen. We stelden Schriftelijke Vragen aan het college.


Zie ook:
https://sleutelstad.nl/2020/06/02/partij-voor-de-dieren-wil-maaiverbod-tijdens-droge-periodes/

https://www.unity.nu/Artikelen/leiden/partij-voor-de-dieren:-'stop-met-maaien'

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Wij pleiten voor meer ruimte voor stoepplantjes in Leiden

Op 19 mei 2020 stelden wij Schriftelijke Vragen over de ruimte die nu gegeven wordt aan stoepplantjes en spontane vegetatie i...

Lees verder

Racisme in het Leidse onderwijs

Een kwart van de Nederlanders meldt discriminatie te ervaren. Helaas is dit niets nieuws onder de zon: 5 jaar geleden bleek d...

Lees verder