Maarten 't Hart steunt protest tegen bomenkap


5 maart 2012

In de vroege morgen van maandag 5 maart hielden de Partij voor de Dieren, Milieudefensie en GroenLinks een demonstratie tegen de kap van 18 bomen voor de bouw van de Morspoort-parkeergarage.

Om 8:00 u lazen 3 Leidse schrijvers gedichten voor over bomen, tegen het oorverdovend geweld van de cirkelzagen in. Een cultureel protest van dichters Anton Korteweg, Pink Meltzer en Frank Fabian van Keeren tegen een barbaarse daad.
Met een nipte meerderheid van 20 tegen 19 stemmen stemde de gemeenteraad in met de bouw. CDA, VVD, PvdA en de SP kozen voor een tijdelijke parkeergarage in een wijk die al zeer weinig groen heft. Een historische vergissing: het huidige parkeerterrein staat al nauwelijks vol, slechts voor 34%, zo bleek uit een telling door de Partij voor de Dieren.

Waarom is die parkeergarage niet nodig? Omdat dit een oplossing is vanuit een verouderd denkkader. Meer van hetzelfde, d.w.z. meer wegen en parkeergarages lossen niets op, maar faciliteren het verkeer en vergroten daarmee het probleem. We moeten daarentegen toe naar oplossingen die verplaatsingen overbodig maken; zoals het nieuwe werken, terugdringen van voedselkilometers door stadslandbouw, meer recreatie en groengebieden in de stad.

De problemen van de Leidse middenstand worden niet veroorzaakt door slechte bereikbaarheid, maar door de vergrijzing, het toegenomen aantal overdekte winkelcentra en vooral door internet. De verinternetting van de economie valt echt niet terug te draaien, nog niet met 1000 extra parkeerplaatsen. In plaats van een parkeergarage zien we bij de Morspoort liever een lommerrijk park waar vogels zingen en mensen een moment van rust kunnen vinden.

De actie werd daarom afgesloten met het planten van een jong boompje, door schrijver en natuurkenner Maarten 't Hart. Een nieuwe boom, symbool voor de hoop, maar ook van de kwetsbaarheid van de natuur tegen tegenover het geweld van de commercie, het asfalt en het beton. Als eerbetoon aan de gekapte bomen hangen de gedichten op de enkele bomen die gespaard zijn gebleven.

Gerelateerd nieuws

Protest tegen de Morspoortparkeergarage

Maandag 5 maart begint de gemeente Leiden met de kap van een aantal bomen aan de Morsweg. Deze bomen moeten plaats maken voor...

Lees verder

Leidse restaurants willen duurzamer werken

'Per restaurantgast serveert een kok gemiddeld een pond voedsel. Maar hij gooit ook een pond per gast aan v...

Lees verder