Partij voor de Dieren Leiden orga­ni­seert Nacht van de Nacht


27 oktober 2010

De Partij voor de Dieren in Leiden organiseert een avondwandeling in het kader van de Nacht van de Nacht, zaterdag 30 oktober om 20.00 u. Gemeenteraadslid Dick de Vos, tevens IVN-natuurgids, zal tijdens de excursie ingaan op de effecten van te veel licht op planten en dieren.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties. Hiermee vestigen zij de aandacht op de lichtvervuiling in de wereld. Tientallen steden in Nederland doen mee met dit initiatief en vragen bedrijven en bevolking om deze nacht het licht uit te doen of te dimmen.

Verlichting veroorzaakt lichthinder op mensen, planten en dieren en zorgt daarnaast voor éénvijfde van het elektriciteitsverbruik van bedrijven. De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Nederland is daarmee van de meest verlichte landen ter wereld. Voor de komst van de straatverlichting kon je met het blote oog circa 2500 sterren zien. Tegenwoordig zijn dat er twee- tot driehonderd en midden in de stad vaak niet meer dan twaalf.

Dick de Vos: “Door de overdaad aan licht raakt ook de biologische klok van veel organismen in de war. Het bekendst zijn de kippen in legbatterijen. Door te manipuleren met licht leggen die zoveel mogelijk eieren. Ook het kunstlicht in kassen, om gewassen te laten groeien, is geen natuurlijke situatie. Voorbeelden dichter bij huis zijn roodborsten die de hele nacht bij straatverlichting zingen en de dansende insecten om een straatlantaarn. Die oriënteren zich op de maan en blijven dan om een lamp vliegen totdat ze uitgeput doodvallen.”

De Partij voor de Dieren vraagt iedere inwoner van Leiden om zaterdag 30 oktober vanaf 20.00 uur de verlichting uit te zetten of te dimmen om zo het donker te ervaren. Bedrijven zouden hun reclameverlichting kunnen uitzetten. Behalve een flinke energiebesparing, kunnen mensen dan ook de schoonheid van duisternis (her)ontdekken.

De excursie start om 20:00 u bij het theehuis in de Leidse Hout, vermoedelijk de donkerste plek van Leiden. Aanmelding vooraf is gewenst op d.devos@partijvoordedieren.nl. Er is kans op roepende bosuilen.

Gerelateerd nieuws

Dick de Vos uit ludiek kritiek op achteruitkijkspiegel politiek

Dick de Vos, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in Leiden, overhandigde tijdens het Milieudebat een achteruitkijkspieg...

Lees verder

Partij voor de Dieren Leiden wil een Staakt het Vuren

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, komt er een verbod op het afsteken van particulier vuurwerk en in plaats daarvan...

Lees verder