Partij voor de Dieren Leiden wil een Staakt het Vuren


16 december 2010
Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, komt er een verbod op het afsteken van particulier vuurwerk en in plaats daarvan een door de gemeente georganiseerd siervuurwerk. De PvdD roept inwoners van Leiden op om dit jaar geen vuurwerk te kopen, maar het uitgespaarde bedrag over te maken naar het Brandwondencentrum te Beverwijk.
“Vuurwerk kost landelijk 70 miljoen euro, levert 500 miljoen euro aan schade en 3 miljoen kilo afval. Vuurwerk bevat hoge concentraties zware metalen en andere zeer giftige stoffen. Dat zorgt voor vervuiling van lucht, grond, en water. in Nederland zijn er ieder jaar weer meer ongevallen, vooral oog- en handletsel en daarnaast brandstichtingen en vernielingen in de openbare ruimte. Veel mensen, vooral ouderen en astmapatiënten, durven de straat niet meer op. Verstandelijk gehandicapten en dieren staan letterlijk doodsangsten uit. Niet alleen tijdens de jaarwisseling, maar ook in de aanloop daarnaar toe“, stelt gemeenteraadslid Dick de Vos in een bijdrage in de gemeenteraad van 16 december 2010.

De PvdD vraagt zich af hoe groot het maatschappelijk draagvlak voor vuurwerk eigenlijk is. 80% van de Nederlanders koopt geen vuurwerk en miljoenen mensen zijn ronduit tegen. De Vos: “Een relatief kleine groep mensen verknalt het dus voor anderen, in dit geval letterlijk. De Partij voor de Dieren is voor maximale persoonlijke vrijheid, maar die houdt wat ons betreft op waar de belangen van andere levende wezens worden geschaad. We roepen daarom op tot een “staakt het vuren”. Aan de Leidse burgers vragen we om dit jaar eens géén vuurwerk te kopen, maar het uitgespaarde bedrag te storten op de rekening van de Brandwondenstichting in Beverwijk (giro 20 21 22).”

De Partij voor de Dieren wil graag een verbod op particulier vuurwerk en in plaats daarvan een centraal door de gemeente georganiseerd siervuurwerk. “Dit is ook in andere landen zoals Australië en Zwitserland het geval. Waarom niet in Nederland, om te beginnen in Leiden?”, aldus het gemeenteraadslid.

Om vuurwerk dierenleed bij huisdieren zoveel mogelijk te voorkomen verwijst de PvdD verder naar enkele handige tips van de Dierenbescherming:
  • Laat uw hond op oudejaarsnacht voor 22.00 uur aangelijnd uit.
  • Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.
  • Controleer of het huisdier zijn naamkokertje nog omheeft of zorg ervoor dat het dier is gechipt.
  • Is het dier erg bang voor vuurwerk, haal dan wat kalmeringstabletten bij de dierenarts.
  • Zorg dat er tijdens het afsteken van vuurwerk tenminste één huisgenoot bij de dieren blijft. Maar ga de dieren niet troosten, het dier krijgt dan de indruk dat er iets mis is. Het beste is het angstige gedrag van het dier te negeren en zo normaal mogelijk gedrag te vertonen.
  • Houd u zelf strikt aan de toegestane tijden voor het afsteken van vuurwerk en koop siervuurwerk in plaats van knalvuurwerk.
  • Vergeet ook niet de eerste dagen van het nieuwe jaar extra voorzichtig te zijn met het uitlaten van de hond; dit met het oog op overgebleven vuurwerk. En houd extreem angstige katten nog even binnen. Wanneer u klachten heeft over vuurwerk (regels met betrekking tot verkoop), dan kunt u contact opnemen met uw gemeente en politie. Misbruik van vuurwerk naar dieren toe kunt u melden bij het Meldpunt Dierenmishandeling (0900 2021210) van de Dierenbescherming, of bij de politie.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Leiden organiseert Nacht van de Nacht

De Partij voor de Dieren in Leiden organiseert een avondwandeling in het kader van de Nacht van de Nacht, zaterdag 30 oktob...

Lees verder

Nieuwjaarsreceptie Partij voor de Dieren Leiden

De gemeenteraadsfractie in Leiden nodigt alle leden, relaties en belangstellenden uit voor een nieuwjaarsbijeenkomst op zater...

Lees verder