Partij voor de Dieren redt bomen


26 mei 2017

Heb je dat wel eens gehad? Dat je de vloer geschilderd hebt, en alleen nog door het raam naar buiten kan? Niet zo handig, maar er worden in ieder geval geen bomen de dupe van.

In Leiden was men van plan een grote hijskraan zichzelf in te laten bouwen. De hijskraan zou de prefab elementen op hun plek hijsen. Wanneer de woningen in elkaar zouden zijn gezet, zou de hijskraan het toneel kunnen verlaten via een grasveldje. Dat grasveldje is echter niet leeg. Er staan speeltoestellen en enkele flinke bomen op. Deze zouden dan wel even aan de kant gezet moeten worden.

Maar er is goed nieuws: (bron: sleutelstad) Na een artikel op Sleutelstad en een daarop volgende interventie van de Partij voor de Dieren liet wijkwethouder Marleen Damen via een woordvoerder weten dat het verwijderen van de bomen een wens was van de aannemer. In verband met het broedseizoen zou kap niet direct aan de orde zijn.

Inmiddels is duidelijk dat de bomen door toepassing van een alternatieve bouwtechniek behouden kunnen blijven. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, hangt volgens woordvoerder Corinne den Ouden van Portaal nu af van de gemeente Leiden. “Het klopt dat we de bomen willen laten staan. Er ligt nu een aangepast BLVC-plan (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) bij de gemeente in verband met de bouwveiligheid. Als dat wordt goedgekeurd, dan kunnen de bomen blijven staan”.

In Leiden moeten we goed op de bomen passen. Het bomenkapbeleid blijft problematisch!