Partij voor de Dieren wil meer wilde planten op straat


14 oktober 2013

De Partij voor de Dieren in Leiden overhandigde op 8 oktober 2013 het fotoboek “Onkruid bestaat niet” aan wethouder Frank de Wit in Leiden. Het boek bestaat uit vele afbeeldingen van wilde planten in het straatbeeld van Leiden.

De bekende Leidse fotograaf Theo Westra maakte de foto’s, Dick de Vos schreef de begeleidende teksten en het voorwoord. “Onkruiden bestaan eigenlijk niet. Het zijn wilde planten die op een plaats groeien waar je dat liever niet hebt”, zegt De Vos, gemeenteraadslid in Leiden. Het boek is een pleidooi om die planten te laten staan en biedt daarmee een alternatief voor het verwijderen van onkruid met Roundup.

Met het boek laten de auteurs zien dat wilde planten het straatbeeld kunnen verfraaien. Bovendien zijn de planten van grote betekenis als voedselbron en schuilgelegenheid voor kleine diertjes, vooral insecten.

De Leidse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren pleit al jaren voor onkruidbeheer op een niet-chemische manier. Het gebruikte middel, glyfosaat, is schadelijk voor de gezondheid van mens en dier en bovendien worden steeds meer planten resistent. Veel gemeentes zijn daarom al gestopt met Roundup of doen dat zeer binnenkort; alleen de gemeente Leiden wil nog tot 1 januari 2016 doorgaan. Voor onderzoek naar alternatieven heeft de gemeente 100.000 euro opzij gezet. De Partij voor de Dieren vindt dat te laat en wil een zo spoedig mogelijk verbod. De Vos: “De gemeente heeft op ons verzoek de alternatieven op een rijtje gezet, zoals handmatig verwijderen of via stoom of heet water. Die zijn echter allemaal duurder dan spuiten met gif.

Het meest logische alternatief: de planten laten staan waar dat kan, is echter niet uitgewerkt. De partij wil daarom een gedifferentieerd maai- en onkruidbeheerbeleid in de stad. “Zolang de veiligheid niet in gevaar komt, mogen de wilde planten van ons blijven staan. Dat is nog goedkoper ook. En in elk geval beter voor het milieu en de gezondheid van mens en dier.”, zo luiden de laatste zinnen van het voorwoord.

Het fotoboek is op aanvraag te koop bij Theo Westra, t.westr@telfort.nl. De prijs is afhankelijk van de oplage, maar zal tussen de 40 en 50 euro bedragen.

Gerelateerd nieuws

Verbod op ongevraagde reclame aan je fiets

Plastic zadelhoesjes, fietshangers, stickers. Al die ongevraagde reclamedragers worden voortaan verboden. De gemeenteraad h...

Lees verder

Leidse lijst Partij voor de Dieren bekend

De conceptkandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn op 31 oktober bekend gemaakt. In Leiden voert het huidig gem...

Lees verder