Verbod op onge­vraagde reclame aan je fiets


13 juli 2013

Plastic zadelhoesjes, fietshangers, stickers. Al die ongevraagde reclamedragers worden voortaan verboden. De gemeenteraad heeft op 11 juli ingestemd met een motie van de Partij voor de Dieren om in de APV een verbod op te nemen deze agressieve vorm van reclame.

Anders dan bij huis-aan-huisreclame kun je zulke reclamedragers niet weigeren; je moeilijk een nee-nee sticker op je fiets plakken. Lang niet iedereen is daar dan ook van gediend en gooit het zadelhoesje direct weg, met als gevolg zwerfvuil en milieuvervuiling, want al dat plastic komt uiteindelijk in de leefomgeving terecht.

De fractie had al eerder vragen gesteld over de ongevraagde fietsreclame, maar het college was niet van plan een verbod in te stellen. Alle partijen, met uitzondering van de VVD en D66 stemden echter met het PvdD-voorstel mee. De VVD wilde extra handhaving op het illegaal weggooien van reclame, maar wij zien meer in een bronaanpak: als die reclame er niet is, hoef je het ook niet weg te gooien. Scheelt opruimcapaciteit en grondstoffen.

Gerelateerd nieuws

"In principe" einde aan Roundup in 2014

Sinds 2010 heeft de Leidse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren keer op het gebruik van Roundup aan de orde gest...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil meer wilde planten op straat

De Partij voor de Dieren in Leiden overhandigde op 8 oktober 2013 het fotoboek “Onkruid bestaat niet” aan wethouder Frank d...

Lees verder