Schriftelijke Vragen: beschermen van wespen
Indiendatum: 20 jun. 2024
Naturalis Biodiversity Center heeft 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de Wesp. Nu de zomer officieel begonnen is, willen de Partij voor de Dieren en GroenLinks daarom aandacht voor de wesp vragen en de bestrijding van deze belangrijke bestuiver met dodelijk gif een halt toeroepen.
Bestuivende insecten staan onder druk. Afgelopen decennia daalden hun aantallen en de diversiteit ervan dramatisch, stelt de Europese Commissie. Het gaat daardoor ook niet goed met plantensoorten in Nederland die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten. Onderzoekers van de Universiteit Leiden, Naturalis en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) constateren een afname in het aantal insecten dat deze planten bevrucht. Dat heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit en de beschikbaarheid van voedsel.
Net als bijen zijn wespen belangrijke bestuivers van bloemen. Het agressieve beeld dat mensen vaak bij wespen hebben, is een overdreven stereotype. Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen, bijvoorbeeld door rondzwaaiende armen van mensen die ze proberen weg te slaan. Van de tien wespensoorten die voorkomen in Nederland zijn bovendien maar twee soorten alleen in de zomer aangetrokken tot zoete drankjes; de zogeheten limonadewespen.
Door dit verkeerde beeld dat veel mensen van wespen hebben, worden wespennesten meestal bestreden. Ook de gemeente Leiden doodt deze nuttige bestuivers met het chemische en giftige bestrijdingsmiddel Permas-D. De werkzame stof Permethrin tast het zenuwstelsel van wespen aan waardoor ze dood gaan. Permethrin is niet selectief en kan ook andere insecten en kleine zoogdieren zoals muizen schade toebrengen.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stellen de leden Laura Delver (Partij voor de Dieren) en Marleen Schreuder (GroenLinks) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
1. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat ook wespen bescherming verdienen en nuttig zijn voor de biodiversiteit en natuur? Zo nee, waarom niet?
2. Ziet het college mogelijkheden om de wilde bij en de wesp als doelsoort te benoemen en de ontwikkelingen van deze soorten in de Leidse stadsnatuur te volgen?
3. Kan het college toezeggen om te stoppen met het gebruik van dodelijk gif? Zo ja, per wanneer? Zo nee, waarom niet?
De Wespenstichting probeert om dierenleed en deze milieuschade te voorkomen, door mensen te informeren over wespen, door wespennesten te verplaatsen in plaats van te verdelgen, en door mensen te trainen in diervriendelijke oplossingen voor overlast door wespen volgens een stappenplan.
4. Is het college bereid om contact te zoeken met de Wespenstichting voor de beste aanpak, mensen te verwijzen naar hun stappenplan en om de medewerkers van de gemeente Leiden volgens dit stappenplan te trainen? Zo ja, per wanneer? Zo nee, waarom niet?
5. Is het college bereid om voor de zomer van 2024 de inwoners van Leiden te informeren over het nut van wespen en hoe met deze dieren om te gaan? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
6. Is het college bereid om te onderzoeken of er binnen de gemeente locaties zijn waar wespennesten voor de zomer van 2024 door bevoegde instanties geplaatst zouden kunnen worden en waar er geen risico is op door mensen ervaren overlast?
Sommige dieren worden snel als overlast gevend bestempeld, maar zijn ontzettend nuttig. Als inwoners dieren beter begrijpen, zullen ze een stuk minder overlast ervaren. De Gemeente Groningen is daarom recent de campagne ‘Verrekte nuttig die dieren’ gestart om aandacht te vragen voor het samenleven met dieren in de stad, waaronder wespen.
7. Is het college bekend met deze campagne?
8. Hoe staat het college er tegenover om ook in Leiden een dergelijke campagne te starten? Indien positief, voor welke dieren zou het college een campagne willen starten? Indien negatief, waarom niet?
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke Vragen: Problemen bij lokale warmtenetten in Den Haag
Lees verderSchriftelijke Vragen: snel volwaardig OV voor de Stevenshof
Lees verder