Schrif­te­lijke Vragen: Snel volwaardig OV voor de Stevenshof


Indiendatum: 31 jul. 2024

Goed, betrouwbaar en toegankelijk openbaar vervoer is essentieel voor Leiden. Het is duurzaam, het is een aantrekkelijk alternatief voor de auto en het zorgt ervoor dat voorzieningen in de binnenstad bereikbaar zijn voor inwoners in de buitenwijken.

Helaas wordt rond de Stevenshof, een wijk met meer dan 11.000 inwoners, al maanden niet meer gereden volgens de dienstregeling. Vanwege het slecht gerepareerde wegdek (na rioolwerkzaamheden) vond vervoerder Arriva het niet verantwoord om bussen nog rond Stevenshof te laten rijden.

De gemeente heeft vervolgens een nieuwe reparatie laten uitvoeren, maar die beoordeelde Arriva ook als onvoldoende. Het Leidsch Dagblad schreef daarover: ‘Een woordvoerder van de gemeente laat weten deze week een nieuwe testrit te willen maken samen met Arriva om de weg te inspecteren en te noteren waar kleine reparaties wellicht nodig zijn. Niettemin is een complete deklaag nodig om de weg echt glad te maken. Die wordt uiterlijk begin volgend jaar aangebracht.’ [1]

De PvdD, PvdA en PS maken zich zorgen over de bereikbaarheid vanaf en naar de Stevenshof en willen dat er sneller oplossingen komen.

Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stellen de leden Van Schaik (Partij voor de Dieren), Otten (PvdA) en Derogee (PS) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:

  1. Sinds wanneer wordt de dienstregeling van Arriva niet meer gevolgd? Welke bushaltes zijn vervallen?
  2. Heeft Arriva contact opgenomen met de gemeente over de te slechte staat van de weg en aangegeven dat bussen hierdoor niet meer konden rijden? Zo ja, wanneer hoorde het

college dit voor het eerst, hoe verliep dat contact en welke acties zijn er afgesproken?

  1. Over de reparatie direct na de rioolwerkzaamheden:
    1. Waarom is ervoor gekozen om de reparatie na de rioolwerkzaamheden met klinkers uit te voeren?
    2. Is er getest welk effect dit zou kunnen hebben op het openbaar vervoer? Zo ja, wat was de uitslag van deze testen? Zo nee, waarom niet en is het college van plan dit bij toekomstige reparaties wel te doen?
  2. Over de tweede reparatie:
    1. Welke herstelwerkzaamheden zijn er gedaan nadat Arriva aangaf geen bussen meer te kunnen laten rijden rond de Stevenshof?
    2. Hoe kan het gebeuren dat de beoordelingen van de weg door gemeente en Arriva zover uit elkaar liggen?
  3. Wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat de Stevenshof zo snel mogelijk weer kan beschikken over volwaardig OV? Wanneer zou dit gerealiseerd kunnen zijn?
  4. Is het college bereid om, eventueel samen met provincie en Arriva, te kijken welke tussenmaatregelen er mogelijk zijn in afwachting van een definitieve oplossing? Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het rijden met kleinere busjes, instellen van bel-bussen en/of het naar voren halen van de definitieve reparatie? Ziet het college nog andere mogelijkheden?
  5. In december 2024 gaat de ov-concessie over van Arriva naar QBuzz[2]. Wat betekent dit voor het busvervoer in en rond Leiden? Is het college bereid zich ten volle in te zetten voor behoud en uitbreiding van buslijnen, en met name van en naar de buitenwijken?

Ingediend door

Martine van Schaik - Partij voor de Dieren

Martijn Otten - PvdA

Ron Derogee - Partij Sleutelstad


[1] https://www.leidschdagblad.nl/regio/leiden/bussen-arriva-komen-nog-niet-terug-op-stevenshofse-stuiterbaan-vervoerder-vindt-het-wegdek-nog-te-slecht/16795347.html

[2] https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/verkeer-vervoer/openbaar-vervoer/zuid-holland-noord-zhn/#:~:text=De%20OV%2Dconcessie%20Zuid%2DHolland,groei%20van%200%2C5%25.


Indiendatum: 31 jul. 2024
Antwoorddatum: 11 okt. 2024

1.       Sinds wanneer wordt de dienstregeling van Arriva niet meer gevolgd? Welke bushaltes zijn vervallen?

Antwoord
Arriva rijdt sinds januari 2024 een aangepaste dienstregeling in de Stevenshof vanwege de werkzaamheden. Lijn 1 reed dezelfde routes als lijn 2. De haltes, van Hoornkade, Hadewychlaan, Heintje Davidsweg, Charly Tooropweg en Zeldenrustweg werden niet bediend. Vanaf april 2024 zijn de rioolwerkzaamheden gereed. Arriva rijdt vanaf dat moment nog een aangepaste dienstregeling, omdat zij de kwaliteit van de weg onvoldoende vindt. Lijn 1 en lijn 2 rijden vanaf april 2024 over de Stevenshofdreef. Sinds augustus 2024 rijden ze een dienst over de Kenauweg en worden de haltes van Hoornkade en Hadewychlaan weer bediend.

2.       Heeft Arriva contact opgenomen met de gemeente over de te slechte staat van de weg en aangegeven dat bussen hierdoor niet meer konden rijden? Zo ja, wanneer hoorde het college dit voor het eerst, hoe verliep dat contact en welke acties zijn er afgesproken?

Antwoord:
Op 11 april heeft Arriva richting de gemeente aangegeven dat de route niet comfortabel is voor reiziger en buschauffeur. Arriva heeft toen niet gemeld dat de dienstregeling hierop is aangepast. Arriva is ook niet verplicht om dit richting te gemeente aan te geven, omdat de gemeente niet de opdrachtgever is voor het openbaar vervoer (dat is de provincie Zuid – Holland). Door een bewonersbrief op 23 mei hebben wij vernomen dat buslijn 1 sinds half april een andere route rijdt dan gebruikelijk. Ondertussen hebben we contact gezocht met Arriva en de provincie en eind juni zijn de opengemaakte delen, die met klinkers waren dichtgemaakt, ook gevuld met asfalt. Helaas gaf dit niet het gewenste resultaat.

3.       Over de reparatie direct na de rioolwerkzaamheden:

a.       Waarom is ervoor gekozen om de reparatie na de rioolwerkzaamheden met klinkers uit te voeren?

Antwoord:
Dit is gebruikelijk en hangt samen met de technische omstandigheden en beperkingen van asfalt. Het asfalt moest begin dit jaar op meerdere plekken open vanwege werkzaamheden aan de riolering. Als asfalt open is gemaakt kan het niet meteen weer dicht worden gemaakt met asfalt, omdat de ondergrond moet inklinken. Daarom zijn de opengemaakte delen eerst met klinkers dichtgemaakt (dichtblokken).

b.      Is er getest welk effect dit zou kunnen hebben op het openbaar vervoer? Zo ja, wat was de uitslag van deze testen? Zo nee, waarom niet en is het college van plan dit bij toekomstige reparaties wel te doen?

Antwoord
Het “dichtblokken” is  een gebruikelijke procedure is. Om die reden is er vooraf niet getest wat de effecten zouden kunnen zijn voor het openbaar vervoer. Tijdens de proefrit begin augustus is geconstateerd dat hoewel het wegdek vlak is en voldoet aan de landelijke richtlijnen, vooral de zwaardere elektrische bussen last hebben van de oneffenheden aan de randen van de vlakken. In de toekomst zullen reparaties op een andere manier moeten plaatsvinden op busroutes met een dergelijke unieke situatie, waarbij er veel inlaten (waar de huisaansluiting van het riool op het hoofdriool aansluit) op korte afstand vervangen moeten worden.

4.       Over de tweede reparatie:

a.       Welke herstelwerkzaamheden zijn er gedaan nadat Arriva aangaf geen bussen meer te kunnen laten rijden rond de Stevenshof?

Antwoord:
De gemeente en Arriva hebben in augustus afgesproken dat de gemeente direct na de bouwvak contact opneemt met de aannemer om zo snel mogelijk reparaties te laten verrichten aan de Heintje Davidsweg en de Mary Zeldenrustweg. Op de Hadwychlaan is er minder last, omdat de afstand tussen de vlakken groter is. Deze herstelwerkzaamheden starten op 14 november 2024. Dan wordt de deklaag vervangen over de gehele breedte van de weg.

b.      Hoe kan het gebeuren dat de beoordelingen van de weg door gemeente en Arriva zover uit elkaar liggen? 

Antwoord:
Zie vraag 3b.

5.       Wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat de Stevenshof zo snel mogelijk weer kan beschikken over volwaardig OV? Wanneer zou dit gerealiseerd kunnen zijn?

Antwoord:
Zie vraag 4a.

6.       Is het college bereid om, eventueel samen met provincie en Arriva, te kijken welke tussenmaatregelen er mogelijk zijn in afwachting van een definitieve oplossing? Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het rijden met kleinere busjes, instellen van bel-bussen en/of het naar voren halen van de definitieve reparatie? Ziet het college nog andere mogelijkheden?

Antwoord:
Op de Hadwychlaan is er minder last, omdat de afstand tussen de vlakken groter is. Arriva heeft voorgesteld om met lijn 1 een lus te rijden over de Kenauweg en zo de haltes Hadewychlaan en van Hoornkade weer te bedienen. Het rijden met kleinere busjes is niet mogelijk, omdat Arriva geen kleiner materieel heeft. Het inhuren van taxi’s of instellen van belbussen is zeer kostenbaar. De gemeente heeft hier geen middelen voor en de provincie geeft aan niet te kunnen ingrijpen, omdat Arriva voldoet aan de contractvoorwaarden (o.a. t.a.v. van de loopafstand).  Zie verder antwoord 4a.

7.       In december 2024 gaat de ov-concessie over van Arriva naar QBuzz. Wat betekent dit voor het busvervoer in en rond Leiden? Is het college bereid zich ten volle in te zetten voor behoud en uitbreiding van buslijnen, en met name van en naar de buitenwijken?

Antwoord:
Het college is druk bezig met het faciliteren van de nieuwe OV-concessie met Qbuzz. Wij stellen alles in het werk om de nieuwe dienstregeling met de verbeterde dienst mogelijk te maken. Op de routes waar het OV rijdt gaan we bij werkzaamheden en reconstructies meer rekening houden met de zwaarte van elektrische voertuigen. Qbuzz gaat een hogere frequentie rijden naar de wijken. Het college heeft hiervoor gepleit bij de provincie in het proces in aanloop naar de aanbesteding van de OV-concessie.