Schriftelijke Vragen: Boomwortelkap op de Kaasmarkt
Indiendatum: 21 aug. 2024
Op maandag 19 augustus verschenen op Sleutelstad en in het Leidsch Dagblad een artikel waarin stond dat bewoners rond de Kaasmarkt geschrokken zijn van de manier waarop tijdens werkzaamheden met de dertig jaar oude platanen is omgegaan. Bewoners zagen hele stapels boomwortels verspreid over straat liggen. Bovendien zouden de wortels lukraak met een kettingzaag zijn verwijderd en zou enig toezicht op de werkzaamheden ontbreken.
Volgens het Norminstituut Bomen is het belangrijk om vooraf te weten wat de effecten zijn van werkzaamheden rondom bomen. Dat gebeurt door een Bomen Effect Analyse (BEA) uit te voeren, die in kaart brengt waar de wortels zitten en wat de gevolgen van werkzaamheden zijn. Ook worden randvoorwaarden en beschermingsmaatregelen voorgeschreven die nodig zijn. De resultaten van een BEA worden vervolgens uitgewerkt in een Werkplan Bomen, dat moet worden toegepast tijdens de uitvoering van het werk.
De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de bescherming van bomen in de stad. Meermaals vroeg de partij al aandacht voor de bescherming van bomen bij bouwprojecten en (graaf)werkzaamheden en opnieuw vraagt zij aandacht voor dit probleem. De Partij voor de Dieren is namelijk van mening dat de bomen in Leiden beter beschermd dienen te worden om daarmee Leiden, ook in de toekomst, leefbaar te houden.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het Lid Delver (PvdD) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat het belangrijk is om bomen en hun wortels bij werkzaamheden goed te beschermen?
- Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat bomen bij werkzaamheden nog regelmatig schade oplopen? Zo ja, hoe gaat het college zich inspannen om de bescherming van bomen in onze stad te bevorderen? Zo nee, waarom niet?
- Heeft het college, voorafgaand aan de werkzaamheden, een Bomen Effect Analyse laten uitvoeren en een Werkplan Bomen opgesteld? Zo nee, waarom niet?
- Zijn de werkzaamheden aan de Kaasmarkt uitgevoerd conform de richtlijnen van het Handboek Bomen van het Norminstituut Bomen? Zo nee, waarom niet?
- Klopt het dat er tijdens de werkzaamheden geen toezichthouder aanwezig was? Zo ja, waarom niet?
- Deelt het college de zorg van de Partij voor de Dieren dat de platanen aan de Kaasmarkt mogelijk blijvende schade hebben opgelopen?
- Is het college bereid te controleren of de bomen rondom de kaasmarkt blijvende schade hebben opgelopen en herstelmaatregelen te treffen indien dat het geval is?
- Hoe communiceert de gemeente met de buurtbewoners over dergelijke ingrepen op bomen tijdens werkzaamheden? Is de gemeente bereid om de communicatie hierover te verbeteren en bewoners nauwer te betrekken?
Indiendatum:
21 aug. 2024
Antwoorddatum: 15 okt. 2024
1. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat het belangrijk is om bomen en hun wortels bij werkzaamheden goed te beschermen?
Antwoord:
Ja.
2. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat bomen bij werkzaamheden nog regelmatig schade oplopen?
Antwoord:
Nee, het college is het er niet mee eens dat dit regelmatig voorkomt. Helaas is het wel zo dat tijdens de vele werkzaamheden in de stad het af en toe gebeurt dat bomen, ondanks uitgevoerde onderzoeken en toegepaste maatregelen, licht beschadigd raken. Overigens in de meeste gevallen zonder dat dit tot blijvende schade leidt.
3. Zo ja, hoe gaat het college zich inspannen om de bescherming van bomen in onze stad te bevorderen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord:
Het college doet er uiteraard alles aan om de bomen in de stad te beschermen. In alle uitvoerende werkopdrachten en uitgiften van vergunning voor bouw- en opslagplaatsen wordt verwezen naar hoofdstuk 2 van het handboek bomen (van het Norminstituut Bomen) waar Leiden bij aangesloten is. Dit wordt ook in de vergunningen opgenomen. Ambtenaren die werkzaamheden uitvoeren en/of te maken hebben met werkzaamheden bij bomen hebben trainingen van het Norminstituut bomen gehad en weten hoe omgegaan moet worden met bomen. Indien nodig wordt een specialist ingezet als de aard van de werkzaamheden hierom vraagt (zie ook het antwoord bij vraag 7).
4. Heeft het college, voorafgaand aan de werkzaamheden, een Bomen Effect Analyse laten uitvoeren en een Werkplan Bomen opgesteld? Zo nee, waarom niet?
Antwoord:
Het college heeft voor deze specifieke werkzaamheden (onderhoud bestrating Kaasmarkt) geen BEA uit laten voeren. Bij deze onderhoudswerkzaamheden werd de bestaande situatie (straatwerk) teruggebracht. Er werden geen graafwerkzaamheden verwacht en er werd geen bemaling voorzien die de gezondheid van de bomen ingrijpend zou kunnen beïnvloeden tijdens de werkzaamheden of erna. Op een aantal plaatsen is het straatwerk zelfs niet teruggebracht (maar een halverharding). Dit komt juist ten goede aan de bomen en wortels omdat ze zo meer ruimte krijgen.
5. Zijn de werkzaamheden aan de Kaasmarkt uitgevoerd conform de richtlijnen van het Handboek Bomen van het Norminstituut Bomen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord:
Ja.
6. Klopt het dat er tijdens de werkzaamheden geen toezichthouder aanwezig was? Zo ja, waarom niet?
Antwoord:
Nee. Er waren twee toezichthouders (Wegen en Groen) betrokken bij de werkzaamheden.
7. Deelt het college de zorg van de Partij voor de Dieren dat de platanen aan de Kaasmarkt mogelijk blijvende schade hebben opgelopen?
Antwoord:
Nee, het college deelt deze zorg niet. De Plataan is een sterke boomsoort. In dit geval zijn er onder begeleiding van een boomveiligheidscontroleur een beperkt aantal oppervlakkige wortels weggehaald. Deze lagen ook nog eens direct onder het wegprofiel. De mogelijkheid dat de bomen op de Kaasmarkt door deze werkzaamheden blijvende schade hebben opgelopen, acht het college onwaarschijnlijk. Doordat er op een aantal plaatsen halfverharding is toegepast, wordt er ook minder last van wortelopdruk ervaren.
8. Is het college bereid te controleren of de bomen rondom de kaasmarkt blijvende schade hebben opgelopen en herstelmaatregelen te treffen indien dat het geval is?
Antwoord:
Er zijn geen aanwijzingen dat er blijvende schade is ontstaan aan de bomen. Het college ziet geen meerwaarde om hier nu onderzoek naar te laten doen. De bomen worden, binnen de reguliere boomveiligheidcontroles, wel goed in de gaten gehouden.
9. Hoe communiceert de gemeente met de buurtbewoners over dergelijke ingrepen op bomen tijdens werkzaamheden? Is de gemeente bereid om de communicatie hierover te verbeteren en bewoners nauwer te betrekken?
Antwoord:
Onderhoudswerkzaamheden, bijvoorbeeld herbestrating, die in de buurt van bomen plaatsvinden worden in Leiden met grote regelmaat uitgevoerd. Bewoners (ook die rondom de Kaasmarkt) ontvangen enkele weken voor de werkzaamheden een brief over de uit te voeren werkzaamheden. In bijna alle gevallen is dit ook voldoende. Er zijn over het algemeen geen vragen en de werkzaamheden verlopen volgens plan. Het College ziet daarom geen meerwaarde in het uitbreiden van de communicatie bij herbestratingswerkzaamheden.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke Vragen: Snel volwaardig OV voor de Stevenshof
Lees verderSchriftelijke Vragen: Invloed van educatie op dierenwelzijn
Lees verder