Schrif­te­lijke Vragen: boom­wor­telkap op de Kaasmarkt


Indiendatum: 21 aug. 2024

Op maandag 19 augustus verschenen op Sleutelstad en in het Leidsch Dagblad een artikel waarin stond dat bewoners rond de Kaasmarkt geschrokken zijn van de manier waarop tijdens werkzaamheden met de dertig jaar oude platanen is omgegaan. Bewoners zagen hele stapels boomwortels verspreid over straat liggen. Bovendien zouden de wortels lukraak met een kettingzaag zijn verwijderd en zou enig toezicht op de werkzaamheden ontbreken.

Volgens het Norminstituut Bomen is het belangrijk om vooraf te weten wat de effecten zijn van werkzaamheden rondom bomen. Dat gebeurt door een Bomen Effect Analyse (BEA) uit te voeren, die in kaart brengt waar de wortels zitten en wat de gevolgen van werkzaamheden zijn. Ook worden randvoorwaarden en beschermingsmaatregelen voorgeschreven die nodig zijn. De resultaten van een BEA worden vervolgens uitgewerkt in een Werkplan Bomen, dat moet worden toegepast tijdens de uitvoering van het werk.

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de bescherming van bomen in de stad. Meermaals vroeg de partij al aandacht voor de bescherming van bomen bij bouwprojecten en (graaf)werkzaamheden en opnieuw vraagt zij aandacht voor dit probleem. De Partij voor de Dieren is namelijk van mening dat de bomen in Leiden beter beschermd dienen te worden om daarmee Leiden, ook in de toekomst, leefbaar te houden.

Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het Lid Delver (PvdD) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:

  1. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat het belangrijk is om bomen en hun wortels bij werkzaamheden goed te beschermen?
  2. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat bomen bij werkzaamheden nog regelmatig schade oplopen? Zo ja, hoe gaat het college zich inspannen om de bescherming van bomen in onze stad te bevorderen? Zo nee, waarom niet?
  3. Heeft het college, voorafgaand aan de werkzaamheden, een Bomen Effect Analyse laten uitvoeren en een Werkplan Bomen opgesteld? Zo nee, waarom niet?
  4. Zijn de werkzaamheden aan de Kaasmarkt uitgevoerd conform de richtlijnen van het Handboek Bomen van het Norminstituut Bomen? Zo nee, waarom niet?
  5. Klopt het dat er tijdens de werkzaamheden geen toezichthouder aanwezig was? Zo ja, waarom niet?
  6. Deelt het college de zorg van de Partij voor de Dieren dat de platanen aan de Kaasmarkt mogelijk blijvende schade hebben opgelopen?
  7. Is het college bereid te controleren of de bomen rondom de kaasmarkt blijvende schade hebben opgelopen en herstelmaatregelen te treffen indien dat het geval is?
  8. Hoe communiceert de gemeente met de buurtbewoners over dergelijke ingrepen op bomen tijdens werkzaamheden? Is de gemeente bereid om de communicatie hierover te verbeteren en bewoners nauwer te betrekken?