Schriftelijke Vragen: Natuurinclusief is STOER
Indiendatum: 3 dec. 2024
Bedrijven, ambtenaren en natuurorganisaties zoals de Vogelbescherming hebben jarenlang gewerkt aan de afspraak om bij nieuwbouw en bij grootschalige renovatie, verblijfplaatsen voor dieren aan te leggen. Denk dan aan nestkastjes of -stenen voor vogels en vleermuizen. Deze maatregel kon rekenen op groot maatschappelijk draagvlak, is relatief simpel en goedkoop om uit te voeren en zou op 1 januari 2025 ingaan. Echter, vorige week heeft de minister voor Volkshuisvesting Mona Keijzer opeens besloten dat deze verplichting overbodig is en woningbouw in de weg staat.
Het schrappen van de maatregel is onderdeel van het programma ‘Schrappen van Tegenstrijdige of Overbodige Eisen en Regelgeving (STOER) met als doel woningbouw te versneller. Echter, experts laten weten dat het schrappen van de eis voor nestkastjes niet of nauwelijks zal leiden voor meer of snellere woningbouw, terwijl het wel een negatief effect op de biodiversiteit zal hebben. Hoogleraar woningbouw aan de TU Delft Dick van Gameren zegt: ‘Als het gaat om het versnellen van woningbouw is het schrappen van nestkastjes een beetje rommelen in de marge, met slechte gevolgen voor de biodiversiteit’. De echte rem op woningbouw, is de stikstofcrisis en de tekortschietende aanpak van het kabinet op dit dossier.
De minister lijkt met het intrekken van de verplichting een achterhoedegevecht te voeren. Want inmiddels hebben verschillende bouwbedrijven al aangekondigd dat zij gewoon doorgaan met hun natuurinclusieve plannen. Zo liet de directeur van Heijmans Vastgoed weten dat zijn bedrijf gewoon doorgaat met het opnemen van nestgelegenheid in haar woningbouwprojecten: ‘Dat is pas STOER!’. Ook de Vogelbescherming doet een oproep aan provincies en gemeenten om gewoon door te gaan met natuurinclusieve plannen en zo een groene en natuurlijke leefomgeving te creëren voor alle inwoners.
Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stelt het lid Van Schaik (Partij voor de Dieren) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:
- Wat is de visie van het college op het besluit van de minister om de maatregelen met betrekking tot verblijfsvoorzieningen voor vogels en vleermuizen te schrappen en niet op te nemen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl)?
- Welke invloed heeft het niet invoeren van deze verplichting op de natuur-, duurzaamheids- en biodiversiteitsdoelstellingen van Leiden?
- Deelt het college de mening van experts dat het schrappen van de maatregel, niet of nauwelijks zal leiden tot meer of snellere nieuwbouw of renovatie? Zo nee, waarom niet?
- Welke rol ziet het college voor zichzelf in het waarborgen van natuurinclusief bouwen, nu de Rijksoverheid afziet van landelijke kaders?
- Ziet het college meerwaarde in het aangaan van samenwerking met andere gemeenten en provincies (of andere relevante partners zoals de VNG, Holland Rijnland) bij het stimuleren van de aanleg van verblijfsmogelijkheden voor dieren en natuurinclusief bouwen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke?
- Welke samenwerkingsverbanden heeft het college op dit moment al en welke nieuwe mogelijkheden ziet ze?
- Zijn er al ontwikkelaars of bouwbedrijven actief in Leiden die hebben aangegeven gewoon door te gaan met natuurinclusieve toepassingen? Zo ja, welke?
- Is het college bereid om bij gesprekken met ontwikkelaars en bouwbedrijven, aan te dringen op de toepassing van verblijfsvoorzieningen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wil het college een terugkoppeling hierover zenden aan de raad?
- Kan het college toezeggen dat, ondanks het besluit van de minister, de gemeente Leiden zich in blijft zetten voor verblijfvoorzieningen voor de huismus, gierzwaluw, vleermuis en andere gebouw bewonende soorten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier?
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke Vragen: boomwortelkap op de Kaasmarkt
Lees verder