Schrif­te­lijke Vragen: Opvang van egels in Leiden


Indiendatum: 20 nov. 2023

Door klimaatverandering is het vaker droger en zitten insecten en wormen dieper in de grond. Ook neemt het aantal insecten al enkele jaren sterk af, waardoor egels lastig voldoende eten vinden, voordat ze aan hun winterslaap beginnen. Onlangs verscheen in het landelijke nieuws een bericht dat egels die nu dankzij de dierenambulance in een opvang belanden, erg klein zijn. Zo klein, dat ze moeite kunnen gaan krijgen met hun winterslaap.[1] Ook in de Leidse regio worden problemen ervaren met de opvang van egels, zo berichtte Sleutelstad.[2] De Dierenambulance & Vogelasiel Regio Leiden maakt zich zorgen over het aantal gewonde en verzwakte egels dat wordt binnengebracht. Lokaal zijn er vooral veel meer egels die opvang nodig hebben; het aantal ligt tot wel 20 procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd.

De huidige locatie van de Dierenambulance biedt geen ruimte om egels op te vangen. Daardoor blijft de stichting afhankelijk van de opvangorganisatie in Zoetermeer, wat betekent dat er dagelijks tussen

Leiden en Zoetermeer heen en weer gereden wordt. Dit zorgt voor veel tijd en kosten, die voor extra druk op de Dierenambulance zorgen.

GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden het belangrijk dat er voor elk dier in nood opvang beschikbaar is. Beide partijen juichen initiatieven zoals de Egelopvang van harte toe en moedigen hun werk aan.

Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde stellen de leden Van Bree (GroenLinks) en Delver (Partij voor de Dieren) het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden de volgende vragen:

1. Is het College bekend met deze nieuwsberichten?

2. Deelt het College de zorgen van opvangecentra en de Dierenambulance Regio Leiden?

3. Waarom is er geen egelopvang in Leiden?

4. Wat is er nodig om een egelopvang in Leiden op te zetten?

5. Is het College bereid te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om samen met partners een egelopvang in de regio op te zetten?

In de stad zijn tuinen een belangrijk onderdeel van het leefgebied van de egel geworden. Egels zijn gebaat bij tuinen die veilig zijn en voorkomen dat de dieren lange afstanden moeten afleggen om voldoende eten te vinden. Inwoners kunnen daar aan bijdragen door bijvoorbeeld afgevallen blaadjes te laten liggen, een bakje water neer te zetten, er voor te zorgen dat egels toegang tot hun tuin hebben en ook naar buurttuinen kunnen lopen of een egeltrapje schuin tegen de kant van een tuinvijver te zetten.

6. Wat doet de gemeente Leiden qua communicatie om de stad zo geschikt mogelijk voor egels te maken?

De egel is een beschermde diersoort onder de wet natuurbescherming. Dit houdt onder andere in dat egels en hun nesten of verblijfplaatsen niet verstoord mogen worden. Bijvoorbeeld bij het bladblazen kunnen plekjes met egelnesten, waarin de dieren slapen en overwinteren, verstoord worden. Egels zijn extra kwetsbaar omdat ze, in tegenstelling tot andere dieren, bij gevaar niet wegrennen maar zich oprollen tot een bal. Grasmaaiers kunnen daardoor voor ernstig leed bij egels zorgen. Zo zijn recent helaas 3 egels in Polderpark Cronesteyn gedood tijdens het maaien van een rietkraag.

7. Ontvangt de gemeente zelf signalen over problemen met egels?

8. Op welke wijze houdt de gemeente bij maaiwerkzaamheden rekening met de aanwezigheid van egels en hun verblijfplaatsen? Ziet het College daar nog ruimte voor verbetering?

9. Op welke wijze houdt de gemeente bij bladblazen rekening met de aanwezigheid van egels en hun verblijfplaatsen? Ziet het College daar nog ruimte voor verbetering?


[1] Kleine egels (nos.nl)

[2] Dierenambulance luidt noodklok over opgenomen aantal egels | Sleutelstad


Ingediend door Laura Delver (PvdD) en Emma van Bree (GroenLinks)

Interessant voor jou

Schriftelijke Vragen: Bos van Bosman

Lees verder

Schriftelijke Vragen: Problemen bij lokale warmtenetten in Den Haag

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer